2009. augusztus 10., hétfő

10 év

Nórika ma 10 éves. Huszonnégy napos kora óta a mi gyerekünk. Igen, örökbe fogadtuk, nyíltan. Eszmélése óta ő is tisztában van vele, olykor beszélgetünk erről, a szülőanyja - "a néni, aki megszült" vagy "a néni, akinek a hasában voltam" - nevét is tudja.

Minden hivatalnok, kórházi dolgozó, akivel az örökbefogadás során kapcsolatba kerültünk, maximálisan segítőkésznek bizonyult, de szerencsénk is volt. Az örökbefogadás tényéről kezdetektől tud a tágabb környezetünk is, s velünk örültek. (Egyetlen rosszízű megjegyzés első gyerekorvosunk házastársától jutott a fülembe egy más típusú konfliktus kapcsán - akkor orvost váltottunk: nem szakmailag, emberileg csalódtam.)

Annak idején kisbabát szerettem volna, egyetlen feltételem volt: egészséges legyen. Ma sem értem a hajszín, szemszín kikötését, a nemet sem igazán: gyerekről van szó, nem áruról. Ha én hordtam volna ki, akkor sem lett volna ezekre ráhatásom. Mint ahogy azt sem tudtam volna befolyásolni, hogy genetikailag mit örököljön tőlünk. Felelősek vagyunk azért, hogy milyen ember lesz. A tudósok szerint 60%-ban függ az öröklődéstől, 40%-ban a neveléstől. Minden genetika ellenére az alkata olyan, mint apáé, mint Pankáé. Úgy érvel, mint én - apa szerint 'tiszta anyja' -, úgy morog, mint apa... Hajlok arra, hogy igazat adjak Ancsel Évának: 'gyereket nevelni annyi, mint vele lenni' (nem pontos idézet).

Nóra életem legjobb döntése volt.

5 megjegyzés:

  1. Boldog születésnapot Nórának! 10 az már szép kerek szám :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon boldog szüetésnapot kívánok Nórikának és az egész családnak.:)

    VálaszTörlés
  3. Boldog születésnapot kívánok Nórának. Szerintem is életed legjobb döntése volt, illetve döntésetek volt, hisz ketten kellettetek hozzá.
    Gy.E.

    VálaszTörlés
  4. Aki életmentő, az nyílvánosan egyszer kap egy érmet. Aki lélekéletmentő az csendben, örökké kap jutalmat! Érezzétek örömmel!

    VálaszTörlés
  5. Igaz, kicsit későn - sajnos, csak most jutottam gépközelbe -, de én is csatlakozom az előttem szólókhoz! Drága gyermeketeknek nagyon sok boldog szülinapot, szerencse csillaga kísérje élete során, szüleinek pedig sok öröme lelje benne!
    Anyóka

    VálaszTörlés