2009. augusztus 5., szerda

Az irodalom az élet tanítómestere x.

Kolhaas panaszát a tronkai báró ellen Brandenburg legnagyobb jogtudósa, felesége egykori kérője fogalmazza meg a választófejedelemnek. A lócsiszár ekkor már fél éve pereskedik az igazáért, 6 ló árát áldozta arra, hogy a két feketét eredeti állapotában (felhizlalva) kapja vissza.

KOLHAAS
Hat hónap alatt az én két gyönyörű lovam valósággal megsemmisült. Azt a két sáros, csupa csont-bőr gebét át nem vehetem. Követelésem a pör második szakaszában az volt: azt adják vissza, amit elvettek tőlem. A drezdai ügyészségen a fellebbezésemet elsikkasztották.
MÜLLER
Nem sikkasztották. Tévesen ítélték meg. A hivatal, kedves barátom, egységes, összetartó család. A családnak egyetlen tagját sem tanácsos rágalmazni. Tehát…
KOLHAAS
…elsikkasztották!
MÜLLER
…téves besorolás útján…
KOLHAAS
Vencel bárónak két rokona avatkozott az ügyembe. Hinz úr, az uralkodó pohárnoka, Kunz úr pedig az udvari kamarás. (Müller ezt nem írja. Később is: csak amit helyesnek tart.) Így történt, hogy panaszomat a felsőbbség ahhoz küldte vissza elbírálás végett, aki ellen a panaszt emeltem: a tronkai várúrhoz. A jogtiprásnak ez a formája ma már általános. Következményeként a felperesek törvényes védelem helyett az alperesek kezére jutnak: az áldozatok újra vissza a tettesek markába. Igaz-e, hogy megölted ezt az embert? Rágalom, inszinuáció, kiabál a gyilkos, a hullát pedig szájba verik.

Müller Kolhaas jogérzetét túlzottnak tartja, jogos fölháborodását, panaszát alázatosra fogalmazza: a szenvedélyes igazságérzet gyanús, lázongást jelenthet a fennálló rend ellen. Pedig Kolhaasnak nem a két ló a fontos, hanem

(...) hiszek a törvényben, a fejedelem jóságában és pártatlanságában. (Müller ír.) Ha indulatos vagyok: ezzel a hitemmel magyarázd. Szükségem van rá, mert nem akarok önmagamnak önkezűleg törvényt szabni. Elegendő nekünk Münzerék szomorú példája. A gyerekemet, feleségemet akarom boldognak látni, s minden vágyam, hogy pörösködés helyett a csikóimban gyönyörködjem. A gyümölcsfáim között és a vásártereken érzem jól magam, és Krisztus urunkkal mondom a megbántottaknak: kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

(Kiemelések tőlem.)

1 megjegyzés:

  1. Kik is választották meg kik közül az István ügyét vizsgáló bizottság tagjait?

    VálaszTörlés