2009. szeptember 15., kedd

Minek az?

- Az általános iskolától az egyetemig az oktatási rendszernek "egyfajta ellentársadalmat kell alkotnia, ami azt jelenti, hogy a diákokkal meg kell értetni: vannak másfajta modellek, mint a könnyű előrejutás, a pénzszerzés, (...) van teljesítmény, fegyelem, van egy iskolai közösségnek, egy egyetemi csoportnak értékrendje" - szögezte le.

Mármint Sólyom László.

Bölcs nyugalommal azt mondhatnám: micsoda idealizmus! De nem vagyok bölcs.

Amikor semmi értelme vitatkozni - még reflektálni sem -, de nincs bennem indulat, akkor szoktam cinikusan azt mondani, gondolni: aha.

Valójában azonban ordítani tudnék a politikusok oktatásüggyel kapcsolatos megnyilatkozásaitól. Majd három évtizede hallom, olvasom a magasztos gondolatokat, jobbító szándékú törvények és rendeletek tömkelegét, kormányzati ciklusonként változó koncepciókat, és finoman szólva: tele van a hócipőm.

Hogy már szűkebb pátriámban szét se nézzek... Teljesítmény? Értékrend? Eljutok-e ez ügyben valaha is az "ahá"-ig?!

1 megjegyzés:

  1. Aha.Sólyom nyugodtan lejöhetne Esztergomba szembesülni azzal,hogy mi történik azokkal akik megpróbálják azt tenni, amit ő javasol. Méghogy ellentársadalom, teljesítmény, fegyelem, iskolai közösség, értékrend. Esztergomban erről prédikálni nem idealizmus, hanem cinizmus. Már újra leporolták a Pálinkás féle pedagógus életpálya modellt, Pokornyi pedagógusok élethelyzetének javításáról beszél, most még Sólyom is. Egyszer beszélnének konkrétumokról! Például a Szent István Gimnázium tanárainak életpályájáról és élethelyzetéről. Fegyelmi eljárás egy teljes tanári kell ellen egy olyan igazgató részéről akinek a pályázatát emezek merészelték szakvéleményezni ? Milyen oktatási rendszer az ahol a személyes bosszúállás lehetősége és az összeférhetetlenség ilyen szintre emelkedhet? Ki védi meg ezeket a tanárokat, diákokat, szülőket, Sólyom? Ezek a tudálékos paprikajancsik semmit nem tudnak a valóságról, vagy egyszerűen hazudnak.

    VálaszTörlés