2015. március 9., hétfő

Boncza

Boncza Miklós*-ról eddig annyit tudtam, hogy Csinszka apja, és annak idején – finoman szólva – egyáltalán nem örült, hogy a lánya Ady Endréhez ment feleségül. A középiskolás irodalomkönyvekben is benne van, hogy Boncza Miklós a nővére lányát vette feleségül, hogy Csinszkát a nagymama/nagynéni nevelte, mert az édesanyja röviddel a szülés után meghalt. (Boncza Miklós felesége halála után lelencbe akarta adni a lányát, ezt a nagymama/nagynéni akadályozta meg.)

Azt most tudtam meg Nyáry Krisztián könyvéből, hogy Boncza Miklós Lakatos Menyhért nagyapja is. Milyen neutrális hangzása van ennek a mondatnak!

"»Apám erőszakgyerek volt« – mesélte később. A csucsai kastély háznépéhez tartozó fiatal cigány lány csak egy éjszakára vagy annyira se kellett a méltóságos úrnak. A fiára utána rá se nézett, így ment ez. A cigánysoron mégis mindenki Boncának hívta a világos bőrű fiút, és később az 1926-ban született sötét bőrű unokát is."



*A Wikipédia szerint 1845-ben született, 1893-ban vette feleségül az 1865-ös  születésű unokahúgát, aki tehát ekkor nem 20 éves, hanem 28; a köztük lévő korkülönbség 20. A félreszámolás a családtagok Wikipédia-szócikkeiben is visszaköszön.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése