2015. február 1., vasárnap

Mostanában

Jókat, nagyon jókat olvasok mostanában. 

A kitömött barbár végére értem. Talán el kellene kezdenem elölről – papír alapú könyvben, sok-sok visszalapozással, és nem darabokban olvasni. De most hagyom ülepedni... Majd egy-két év múlva (szoktam így mérlegre tenni), remélem, addigra kijavítják a mérhetetlenül sok helyesírási hibát (tulajdonnevek kisbetűvel, mássalhangzó-kettőzések...), mert ez méltatlan a regényhez, a Kalligram Kiadóhoz.

*

Bizonyára habitus kérdése, hogy az emberi sorsok, életlehetőségek bonyolult szövevényéből mit hangsúlyoz az ember: azt-e, hogy minden körülmény ellenére az illető végig mert, végig tudott menni a maga útján, hős lett, vagy azt, hogy micsoda senkik, cinikus gazemberek, primitív barbárok tesznek tönkre emberi életeket; azt-e, hogy mindig vannak hősök, vagy azt, hogy az idő halad, de az ember nem változik. (Nyári Krisztián: Igazi hősök

"A per emellett politikai cirkuszt is kínált a fogyatkozó kenyér helyett, s ehhez az amerikai zsoldban álló szabotőrök története jó alapanyagnak kínálkozott. Ráadásul az államosított céget tele lehetett tömni pártkáderekkel, akiik kifizető helyként használták az olajvállalatot. E három ok elég nyomós volt ahhoz, hogy a világ legjobb olajkutató mérnökének életét gondolkodás nélkül tönkretegyék."

                                                                         *

Fanni naplója az altatóm (a cirka 1200 oldal kitart egy darabig). A 80. oldal körül volt egy pont, amikor azt gondoltam: leteszem – sokallottam az oldalankénti három veszekedést –, de aztán túlléptem rajta. Radnótiék 1937 nyarán jártak Párizsban: felkeresték a kulturális szempontból fontos helyeket, ahová nemzedékekkel előttük és utánuk is elzarándokoltak/nak honfitársaink. Jártam a nyomukban – gyorsan fel is elevenítettem –, azóta a zarándokhelyek közé tartozik a Boulevard St. Michel és a Rue Cujas sarka is. 


                                                                      ***

Tegnap a Müpában a Hoffmann meséit néztük meg egyenes közvetítésben New Yorkból. Számunkra ez az 5. évad, s mindig örömünnep. Most végiggondoltam, hogy miket láttunk (s látunk még tavasszal), rögzítem – harc a feledés ellen....
2010/11 Don Pasquale, A Nyugat lánya
2011/12 Don Giovanni, Faust, Traviata
2012/13 Aida, Rigoletto
2013/14 Anyegin, Tosca, Cosi fan tutte
2014/15 Carmen, Hoffmann meséi, Jolanta/A kékszakállú herceg vára, 
              Parasztbecsület/Bajazzók
A választék ismeretében márciusban dönthetünk a jövő évi programokról.


***

Belső órám szerint meglepően gyorsan eltelt az év szubjektíve leghosszabb hónapja. Volt/van hó is, hideg is  – jöhet a tavasz. Mindenesetre már kifelé tartunk a télből.


2 megjegyzés:

  1. Én is most fejeztem be, nagyon tetszett. Majd küldök valamit cserébe, ha találok arra érdemeset.

    VálaszTörlés
  2. Nem szükséges, most a Tövispusztát olvasom. Kéred?

    VálaszTörlés