2015. április 7., kedd

Útinapló 6.


P. tanácsolta: egy napra ugorjunk el Torinóba (ő ott volt Erasmusszal egy fél évig), megéri. A Centraléról indul a vonat, 153 km, 1 óra 40 perc. Automatában vesszük a jegyet (regionaléval 12.25), a vágányok előtt kell kezelni, P. hívta fel rá a figyelmünket (odaútban a kalauz/ellenőr megbüntet egy fiút: jegye van, de nincs kezelve). Kényelmesen utazunk, közben megírom ezt az útinaplót (esténként nem volt rá erőm).


Lombardiából Piemontba menet ilyen a látvány a vonatablakból. Aztán Torinóban az a csalóka képzetünk támad, hogy az utca végén emelkedik az Alpok.
A városban gyalogosan közlekedünk, kilométer hosszan árkádok alatt, ahol időnként keresztben autók bukkannak fel. Több standon füstölők égnek, a márkaüzletekből parfümillat száll – illatos város, elfárad az ember szaglószerve.
Feltűnik, hogy mennyivel kevesebb a zöld az utcákon (kivéve a folyópartot) és az erkélyeken is. Nagyvonalú, impozáns terek követik egymást, hatalmas paloták – a Savoyaiak otthonában vagyunk.                
                Itt született Viktor Emanuel, az egyesített Olasz Királyság első uralkodója.


Megnézzük a kairói után a leggazdagabb egyiptomi gyűjteményt, a "Királyok galériájában" az installáció is kivételesen szép.


Megkeressük Torinó jelképét, a Mole Antoniellanát, amely az olasz kétcentest díszíti – most filmmúzeumként funkcionál.
Lesétálunk a Póig – Petrarcára gondolok, 


aztán búcsút veszünk ettől a franciás hangulatú várostól, holnap Olaszországtól is.


1 megjegyzés: