2024. június 18., kedd

Pécsvárad

A hétvégén a Mecsekben jártam, Pécsváradról indult a 3 napos túránk. A település nevét bennem Székely János Vak Béla király c. drámája rögzítette évtizedekkel ezelőtt. Az ősbemutató a Gyulai Várszínházban volt 1982-ben, én a Pesti Színházban láttam Lukács Sándorral a címszerepben.

Bár tudtam, hogy Pécsváradon csak elhaladunk a vár mellett, de erős volt a késztetés a dráma újraolvasására (negyedszázada egy tanítványom, K.Z. Székely János drámáiról írt díjazott pályamunkát). A mű nekem a Rivalda 81-82 c. kötetben van meg boldog idők, amikor a könyvhétre megjelent Körkép, a Szép versek, a Rivalda és az Írószemmel jelentette a vizsgaidőszakban a kikapcsolódást.

Székely drámái történelmi témájú, de a mindenkori jelenhez szóló vitadrámák, morális kérdések állnak a középpontban, a gondolatiság fontosabb, mint a cselekmény… Kálmán király és öccse, Álmos herceg más oldalhoz húz az invesztitúraharcban, másban látják az ország függetlenségének zálogát, a trónöröklés szabályozatlansága, változó volta kiváltja a kettejük közti vetélkedést. Kálmán egységet szeretne, de támogatóik is két pártra szakadtak, és Álmos többedszeri külön akciói során eljön az a pont, amikor a büntetés a király akarata ellenére súlyos lesz: Álmost és kisfiát, Bélát megvakítják, hogy uralkodásra alkalmatlanná tegyék. Ez az első felvonás vége. Snitt. Béla a pécsváradi monostorban él inkognitóban, barátja Gellért, akivel szövetséget köt, hogy ő legyen a „szeme”. Aztán Béla vakon is király lesz, és ugyanolyan konfliktusok és kényszerek keserítik, mint korábban Kálmánt. Áldozattá válik Béla „szeme” is, Gellért, a szerzetes, aki szerint Isten az emberek kezével végezteti a gonoszságot, s ő arra tette fel az életét, hogy Isten jóságát testesítse meg.

A dráma prózában íródott, ám ez a vers zárja a 3. felvonást.

Másként, uram, nem így, nem így,
Másként gondoltad el bizonnyal.
Már egyáltalán semmiben
sem értek egyet világoddal.

Élet, gondoltad – s lett halál.
Üdvösség – s lettek új halottak.
A béke bűn, a pusztítás
Dicsőség lett, mire kimondtad.

Körülvesz, csaknem eltemet
Az undor és a rettenet.
Úgy dadognak a tények, hogy már

Magam is képtelen vagyok
Kinyögni, amit gondolok
Kudarcaid felől, te kontár.

A pécsváradi bencés monostort Szent István alapította, a pannonhalmi után a második legrégebbi Magyarországon. A várkápolnát a 10. század végén építették.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése