2015. december 6., vasárnap

A Katonában

Eredetileg erre a hétvégére más programot terveztünk, de aztán belebotlottam, a Katona facebook oldalán egy hírbe, hogy szombaton nyílt próbát tartanak. Bár volt bennem bizonytalanság, hogy beférünk-e, hisz regisztrálni sem kellett, de gond nélkül bejutottunk.

Ascher 11-től 1-ig a Sirály 2. felvonását próbálta a színészekkel. Szóra bírta a közönséget (melyik felvonás díszlete van a színpadon?), néhány percben elhelyezte a darabot az életműben, érzékeltette a szereplők szövevényes kapcsolatát, indokolta, hogy miért éppen a 2. felvonás alakulását figyelhetjük meg... Figyelemre méltó eszmefuttatást hallottunk az ízlésről – egy világ, egy kultúra megjelenési formája... Aztán elkezdődött a próba, s az ember tanúja lehetett, micsoda élettapasztalat, emberismeret, pszichológia, kultúra van minden mozdulat, tekintet, hangsúly mögött.

A gyermek azt mondta: ha nem lenne olyan félénk, amilyen, milyen jó lenne színésznek lenni. Én meg arra gondoltam, amit évtizedekkel ezelőtt megfogalmaztam magamnak: szívesen lennék nyugdíjas koromban színházi jegyszedő. No, nem akárhol.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése