2011. április 28., csütörtök

Alig várom!

Próbálom szoktatni magam, hogy ne horgadjak fel a naponta megjelenő, újbeszélül megfogalmazott állításokon, nyilatkozatokon, a tapasztalati valóság és annak a politikusi interpretációja közötti távolságon... De ez a szakmám érinti.

Ha az államtitkárság a pedagógusok véleményére lenne kíváncsi, megkérdezne bennünket, a válaszadáshoz pedig a tájékozódáshoz és megfontoláshoz elegendő időt rendelne. Hiszen egy oktatási államtitkár tudja, hogy hétfőn kezdődnek az érettségik, ezekben a napokban szerenádozókat fogadnak a tanárok, jegyeket zárnak le, osztályozó konferencián vesznek részt, ballagásra készülnek. Tehát sem a kérdőívek címzése, sem az időpont, sem az időtartam nem arról tanúskodik, hogy az államtitkárság bármire is valóban kíváncsi.

Hoffmann Rózsa egyik terve viszont, hogy a tanárok munkaidejük 80 %-át töltsék az iskolában, nekem tetszik. Sőt, én a 100 %-ot szeretném. Munkával természetesen. Ha ez így lesz, nem hozok haza semmit, egyetlen estém, egyetlen hétvégém sem iskolai munkával telik. A kötelezőket az iskolában fogom újraolvasni, feladatlapokat is ott fogok csinálni, természetesen dolgozatokat is ott fogok javítani (ki lesz javítva, amikor ki lesz, legfeljebb kevesebb jegyük lesz a gyerekeknek). Gondolom, minden esti órában tartott fogadóóra, szülői értekezlet, hétvégi verseny, szalagavató és ballagás, bármilyen típusú iskolai rendezvény (farsangi bál, gólyaavató, színházlátogatás, felvételiztetés, továbbképzés, nyári tábor stb.) számon lesz tartva, az órák napokká állnak össze, s kiszámolják, hogy a néphit szerint három hónapos szabadságunk mennyi is valójában, aztán intézkednek. A 100 %-ban iskolában töltött munkaidőhöz nyilván megteremtik a feltételeket is: olyan kis létszámú tanári szobákat, ahol fel lehet készülni a másnapi órákra pl.

Én ebben a tanévben hétfőn, szerdán és pénteken fél nyolctól kettőig vagyok az iskolában – ez 19 és fél óra; kedden fél nyolctól négyig, csütörtökön fél nyolctól háromig – az 16 óra; egy sima, átlagos héten tehát 35,5 órát. Ha ebből levonom, hogy van heti 5 túlórám, még mindig majdnem megfelelek az elvárásnak. Arról már írtam korábban, hogy mennyi időmbe kerül pl. a dolgozatjavítás ...

Tehát napi 8 órát szeretnék dolgozni, ellenőrizhetően, a munkahelyemen (a túlóra önkéntes vagy kötelező vállalása ezen felül van). Jól járnék.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése