2011. január 9., vasárnap

Egyenlő munkáért...

Dolgozatokat javítok egész nap, máson gondolkodni nincs időm. Azt azért kiszámoltam, hogy 125 gyereket tanítok magyar nyelvre és irodalomra – ez két tantárgy. (Van egy 11 fős németes csoportom is, heti 5 órában – dolgozatjavítás szempontjából összehasonlíthatatlan.) Ha csak havi egy jegyet akarok adni mindenkinek, az 250 dolgozat (+ a német) havonta. Ha egy dolgozat kijavítása átlagban 15 perc (egy tollbamondásé kevesebb, egy témazáróé sokkal több, egy fogalmazásé is; az sem mindegy, hogy milyen évfolyamokon tanít az ember; egész biztos, hogy középiskolában az átlag 15 perc kevés...), akkor a 250 dolgozat havonta 62 és fél óra.

22 a kötelező órája az általános iskolai és a középiskolai tanárnak is – a tanított szaktól függetlenül. Hány dolgozatot javít egy testnevelő?

A napközis tanár kötelező óraszáma 23, a kollégiumi nevelőé 24. Ők mennyi dolgozatot javítanak? (És a dolgozat összeállításáról nem beszéltem. Az órai készülésről sem.)

Hány órás munkahétért kapja a magyartanár az alapfizetését? És a testnevelő? És a napközis? És a kollégiumi nevelő?

Lehet irigyelni.

12 megjegyzés:

  1. a magyartanárok meg kikérdezhetik a gyerekeket a szüleikről pl. egyszer találtunk egy halom dolgozatot, ahol a gyerekek leírták a családi titkokat. valamit valamiért.

    VálaszTörlés
  2. A tesitanárok meg utaznak du. és hétvégén a különböző versenyekre, bajnokságokra. Tartanak pótórát. De tény, az kicsit más jellegű.

    VálaszTörlés
  3. Ja és a kis óraszám miatt, ha komolyan veszi a hivatását, akkor piszok sok az adminisztráció. Egy elrettentő példa: egy ismerősöm középiskolában 18 osztályban tanított tesit az egyik évben plusz a másik szakja (ami ezek után kész felüdülés volt a saját bevallása szerint).
    Mindenkinek a maga keresztje a legnehezebb...

    VálaszTörlés
  4. akkor javítsd a dogákat, amikor valamelyik osztály fogalmazást ír.

    VálaszTörlés
  5. szódoga javítása nálunk úgy is történt, hogy a mellettünk levővel elcseréltük a lapokat, a megfejtés ( a táblára kiírta a tanár) alapján meg kijavítottuk.

    szúrópróbaszerűen elkérheted egy-egy tanuló javítását, hogy nem -e csal.

    bár ha kicsiket tanítasz, akkor zt nem lehet.

    VálaszTörlés
  6. szóban is feleltethetsz jegyekért, ráadásul a szóbeli kommunikáció fejlesztése is fontos.

    VálaszTörlés
  7. pbear
    Mindenféle emberek, sőt mindenféle magyartanárok is vannak.
    "valamit valamiért." Tessék?

    Névtelen
    Igen, ez szokott lenni az ellenérv. De: a versenykíséretet az érvényes szabályok szerint díjazni kell (tudom, hogy nem mindenütt teszik meg)– a dolgozatjavítás alapfeladat, külön díjazás nélkül. (Pótórát én is tartok, versenyre is készítek, ünnepi műsort is szerveztem nemegyszer... – belefér a "40" órás munkahetembe.)

    "Kis óraszám": a testnevelés óraszáma középiskolában heti 2,5 (sok helyen a pedagógiai programban 3-ra kerekítik) - az irodalom 3, a magyar nyelv heti 1 óra. Különbség az adminisztrációban?
    18 osztályban az ismerősöd bizonyára nem tanított,18 x 2,5/3 órát nem engedélyez a Ktv. Az lehet, hogy a csoportjai ennyi osztályból jöttek össze, de az nem 18 osztálynyi gyerek.

    Jan
    Hatosztályos gimnáziumban tanítok, alapvetően nem kicsiket, de a javítás a tanár tanórán kívüli dolga.
    Szóbeli feleltetés is van alkalmanként, de abból nem lenne havi egy jegy. Meg aztán akkora az anyag, hogy abbahagyni lehet, befejezni nem. Szorít az idő is.

    VálaszTörlés
  8. Szerintem, ha becsületes egy pedagógus, akkor tök mindegy, hogy tesit tanít vagy magyart...
    mindkettő ugyanannyit készül, mindkettő ugyanannyit "túlórázik", csak másként...de mindkettő ugyanúgy alulfizetett, és mindkettő ugyanannyira bírja (nem bírja) a társadalom és (sajnos) a diákok megbecsülését...

    A kontraszelektált pedagógus meg tök mindegy, hogy mit nem tanít rendesen...ugyanannyi fizetést kap....

    VálaszTörlés
  9. addig mit csinálsz, amíg fogalmazást írnak? azalatt miért nem lehet?

    VálaszTörlés
  10. A középiskola nem csak gimnáziumot jelent. Az ismerősöm egy szakközép- és szakiskolában tanított. Ott a 11-13. évfolyamon a szakiskolai osztályoknak heti egy tesijük van /volt. A 13. évfolyamra ottmaradó szakközépiskolai osztályokban szintén. A másik szakja a földrajz volt, amit szintén heti egy órában tanított a szakiskolai osztályokban. A felsőbb évfolyamokon pedig kéthetes órarend van/volt.
    Apropó: Mikor írjuk egybe és mikor külön a "nemcsak"-t? Tudom, hogy ez a blog nem erre szolgál. Csak épp most felmerült bennem.

    VálaszTörlés
  11. jan
    Mert elmélyülést kíván. Tollbamondást lehet.


    Névtelen.
    OK.

    'Nemcsak..., hanem': páros kötőszóként egybe-, 'nem csak': módosítószóként különírandó.

    VálaszTörlés
  12. mi kíván elmélyülést?

    VálaszTörlés