2011. július 24., vasárnap

A héten

Bécsben voltunk, kihasználtuk, hogy Panka ezt a nyarat még ott tölti. A gyermek végre hosszabban együtt lehetett vele, s számára ez volt a legjobb nyaralás.

Az első két nap még jó idő volt, de aztán elromlott, így nem sok fotó készült. Ismert helyeken jártunk... no igen: szeretnék ilyen "unalmas" városban (országban) élni.

Nóra ismét a Zoom nevű gyerekmúzeumba kívánkozott, nagyon jó hely. A Museum Quartier-ben található, mindössze 4 euró a belépő a kísérő felnőttnek, a gyerekeknek ingyenes (19 éves korig a többi múzeum is az).

MQ

A Zoomban


Homokból készült építmény két oldala a gyerekmúzeum előtt.

Elmentünk az Albertinába (ide most először), éppen impresszionista kiállítás volt (Monet-tól Picassóig), de gyönyörűek a lakosztályok is; a Természettudományi Múzeumba (gyerekbarát intézmény ez is, sok-sok interaktivitással); megnéztük a Kunsthistorisches Museum időszaki kiállítását (A német portré címet viseli - Dürer, Holbein, Rembrandt), nekem azonban a legkedvesebb Breughel terme.


A gyermeknek viszont az egyiptomi kiállítás tetszett a legjobban (történelemből is ezt a kort tanulta a legszívesebben).

Az utolsó nap Pankáék elvitték még őt a Haus des Meeresbe tengeri herkentyűket bámulni. Ez a Hitler által építtetett egyik lebonthatatlan, borzalmas betonsilóban található.

Mögötte az Esterházy park.

Ez az utca (ékezettel, immár helyesen) a Mariahilfer Strasséból nyílik.

Egy másik magyar emléke: Bessenyei György szobra, a talapzaton kétnyelvű felirat.

A szobor ennek a parknak az egyik bejáratnál áll – mi felnőttek hűsöltünk, a gyermek meg itt játszott, amikor még meleg volt (kedden).

Emlékeztető a jövőnek a Mariahilfer járdájában.


A Volksgarten


Minorita ('olasz') templom

Az első nap délutánján az Ágoston-rendiek templomában véletlenül szinte az egész Mozart-Requiemet végighallgathattuk: valakinek az emlékére hangzott el a zenemű, elöl ültek a gyászolók, s hátrább a betévedők. (Meg kell nézni megint az Amadeust.) B. emlegette, s most újra elolvastam ezt a verset. Megrendítő.

"Oszlopnak vetett háttal
hallgattam az ágoston-rendiek
fehérre meszelt templomában
hallgattam a rekviemet

Mert a legárvább akinek
még halottai sincsenek
bora ecet könnye torma
gyertyájának is csak korma
álldogálhat egymagában
kezében egy szál virággal
mert a legárvább akinek
még halottai sincsenek "


A gyermek séta közben rangsorolta kedvenc tevékenységeit. Eszerint:
1. fürdés, úszás
2. evés
3. rajzolás
4. éneklés
5. olvasás
Aztán kijavította: az 5. a shoppingolás, a 6. az olvasás. (Valami nem stimmel, mert a játék kimaradt.) Megvolt tehát a shoppingolás is a rólam elnevezett (:))) üzletben.


(Fotók: részben az enyémek, részben a Rafael Balázséi)

1 megjegyzés:

  1. Próbáljuk bagatellizálni a családi vállalkozást? Mit szólnának a felmenők? Akinek ilyen áruházlánca van, az vállalja! :-)
    Ilona

    VálaszTörlés