2011. szeptember 8., csütörtök

Az iskola mint üzlet

A legatyásodott oktatási rendszerben ügyes emberek találnak olyan lyukakat, amelyek befoltozása számukra üzletet jelent.

Számtalan iskolában nem jut minden gyereknek szekrény. Nem a hely hiányzik, hanem nyilván a pénz. Van azonban egy kft., amely fémből készült szekrényeket telepít az iskolába, és évi 5900 Ft-ért bérbe adja a jelentkezőknek. Remek. Örül a szülő, a gyerek, nem kell minden térképet, rajz- és tornaeszközt hazacipelni. Persze, érezzük, hogy valami nem stimmel, de egy gonddal kevesebb, akinek nem tetszik, nem veszi igénybe.

Ma új ajánlattal jött haza a gyermek.

"Gyermeke iskolája, a Suli.INFO rendszer tagjaként segítséget nyújt, hogy SMS-ben, E-mailben, vagy Interneten keresztül kialakítson egy hatékony és gyors kapcsolattartást az iskolával." (Szó szerint, a helyesírási és nyelvhelyességi hibákkal együtt másoltam ide.)

A választott díjcsomagnak megfelelően napi vagy heti rendszerességgel tájékoztatnak a gyerek hiányzásairól, érdemjegyeiről, küldhetek üzenetet a tanároknak, ők is nekem, értesítenek az iskolai szünetekről, rendezvényekről, szülői értekezletekről, fogadóórákról, ebédbefizetésekről. A legolcsóbb díjcsomag 1850 Ft, a legdrágább 3120 Ft havonta.

Remek, nem? A szülő és az iskola közé belép egy szolgáltató. Ha megkötöm a szerződést, felhatalmazok valakit, hogy belenézzen az osztálynaplóba, lássa a gyerekem és a szülők bizonyos adatait. Ha megbeszélni valóm akad, a tanár és magam mint szülő közé beiktatok egy rendszert, egy idegent. Ahelyett, hogy a gyerekemmel olyan kapcsolatot alakítanék ki, hogy elmondja akár jó, akár rossz jegyet kapott, egy idegennel ellenőriztetem.

Van az ellenőrző (alsóban volt üzenőfüzet), minden iskolának kötelezően van honlapja (más kérdés, hogy frissítik-e – frissítsék, tegyenek fel minden közérdekű információt!), s lehetne, ha lenne rá pénz: elektronikus napló. Ez utóbbiból a szülő a gyereke jegyeiről, hiányzásairól naprakészen tájékozódhatna – harmadik személy közbeiktatása nélkül. Ehhez persze az kellene, hogy minden tanárnak legyen munkaeszközként használatos laptopja, de legalábbis a tanári szobában rendelkezésre álló számítógépek száma jelentősen haladja meg a kettőt.

Remélem, nem jön el az az idő, amikor pl. az ebédbefizetésről csak a Suli.INFO rendszerén keresztül értesülhetek.

4 megjegyzés:

  1. Tiszakécskén a várost érintő fontos dolgokról, eboltásról, áramszünetről, stb. a 95 Ft-ba kerülő, hetente megjelenő Kécskei Újságból lehet tudni. Az ingyenes önkormányzati híradó mindig az adott események után két héttel érkezik meg.
    Én már évek óta bojkottálom a "fizetős hírlevelet", nem vagyok hajlandó fizetni azért az információért, ami nekem alanyi jogon jár.
    (Néhány éve tankönyvfelelősként egy forgalmazó megkeresett, azt szerette volna, ha a gyerekek és szülők minden adatát kiszolgáltatom, mert ő csak így tudja leszállítani a könyvet. Természetesen nem szerződtünk vele.)
    N

    VálaszTörlés
  2. apukám sulijában minden tanár kapott netbookot, hogy tudja vezetni az elektronikus naplót :) (mondjuk apukám idéntől természetismeretet fog tanítani, mert megszűnt a fizikaoktatás a sulijában, ez azért kicsit furcsa.)

    Zsófi

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is van mindenkinek, de ez jellemző országosan.

    VálaszTörlés