2012. december 29., szombat

Oktatásügyi mozaikok

"Drámaian csökken a természettudományos tanári pályát választó fiatalok száma, volt olyan évfolyam az elmúlt években, ahol az országban összesen ötnél kevesebben végeztek kémia-, fizika- vagy biológiatanár szakon."
E tudományok iránti affinitással a tanári pálya mellett több lehetőség kínálkozik, mint pl. ha valaki történelmet vagy latint tanul.
"A természettudományos tárgyakat tanító tanárok fele kénytelen pluszmunkát vállalni a megélhetéshez."
Mintha más szakosok nem lennének kénytelenek.

***

"A hvg.hu információja szerint több budapesti kerületben már döntöttek az intézményvezetők plusz javadalmazásának megszüntetéséről."
Ami egyes kerületekben egy igazgató fizetésének akár a 40%-át is elérte, és ami vidéken (általában) nem is létezett.
"Tankerületi igazgatók: hasonló lesz a feladatuk, mint a nagyobb önkormányzatok oktatási osztályvezetőinek volt eddig. Irányítják az iskolák átvételét és működtetését, döntenek a pedagógusok alkalmazásáról, jelentéseket készítenek az intézményekről."
Az oktatási osztályvezető nem döntött pedagógusok alkalmazásáról, mert nem volt az iskolák vonatkozásában munkáltatói jogköre, nem irányította az iskolák működtetését (nem határozta meg a felvételi körzeteket, nem fogadta el a tantárgyfelosztást stb.)

***

"Rámutatott [Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke]: sok helyen ahhoz, hogy a hittanároknak meglegyen az óraszámuk, másik tantárgyat is kell majd oktatniuk."
???
Egyházi  fenntartású iskolákban eddig is így volt. A nem egyházi fenntartású iskolákban pedig nincsenek hittantanárok. A 2013 szeptemberétől bevezetendő  "hit- és erkölcstan oktatás tartalmának meghatározása, a hitoktató alkalmazása és ellenőrzése, a hit- és erkölcstan oktatásra való jelentkezés szervezése, a foglalkozások ellenőrzése az egyházi jogi személy feladata. (2011. évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről 35. § (4) bekezdés)

"... legkésőbb tavasz elejéig meg kell oldani. Egyebek mellett azt, hogy a korlátozott kapacitású iskolaépületekben miként lehet biztosítani egyszerre több felekezeti hittan óra megtartását, illetve a »megfelelő hitoktatóknak a megfelelő óradíjat.«"
Hittanoktatás támogatása: 3 100,0 millió Ft (2012. évi CCIV. törvény Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről, Magyar Közlöny, 172. szám)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése