2013. július 6., szombat

Jutka

Az 1986-ban érettségizett első osztályomba járt, az ablak felőli padsorban leghátul ült. Évek múlva is rá gondoltam, amikor a Tragédiát tanítottam: teljes lényével volt jelen, a tágra nyitott, csillogó barna szempárban tükröződött a felismerés, a megértés, a magára vonatkoztatás...

Matematikatanár lett, férjhez ment, jöttek sorban a gyerekek... ritkán hallottam róla. Két éve a 25 éves évfolyam-találkozón sokan voltunk,  pár mondatot váltottunk. Szelíd volt, a gyerekeiről beszélt, egy régi, manapság nem divatos nőtípust képviselt.

Ebben a hónapban lett volna 45 éves. Azt mondják, akikkel beszéltem: nem panaszkodott, fel volt készülve a halálra, s azt remélte, hogy a gyerekei is el tudják fogadni: Marci, Márti, Lencsi, Andris, Zsó és Panni. Nézem őket az iwiwen, olvasom, amit Jutka magáról írt, látom, hogy februárban lépett be utoljára... és hihetetlen, hogy nincs.

"Életünkben a tökéletes egyedüllétet és a tökéletes beolvadást a halál képviseli. Az ember úgy is érezheti, hogy kiválik minden emberi kapcsolatból, s azt is átélheti, hogy egyesül valamilyen nagy szellemi erővel, az istenséggel." (Popper Péter: Fáj-e meghalni?)

Ma volt a temetése. Legyen meg az ő hite szerint!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése