2013. július 30., kedd

Delft


A kép forrása itt.



"Nyár van, lombosak a fák. Reggel van, a nap délkeletről éri az épületeket, a Schiedami kapu kapusházának órája mutatja az időt a bárkák utasainak tájékoztatására: éppen hét óra múlt. A magasan lebegő felhő alatti átható fénynek köszönhetően a festő árnyék nélkül mutathatja az előtérben, a rakparton álló alakokat. Igen enyhe szellő – a felhők alig mozognak – borzolja a kikötő vizét. Két asszony (az egyik csecsemővel a karján) és két férfi beszélget csöndesen: szemlátomást a vontatóhajóra várnak. A képen vasárnapi a nyugalom: nem folyik buzgó tevékenység sem a heringhalászathoz felszerelt csónakokon, sem a kapuk közelében, a Schie rakpartja mentén kikötött trekschuitokon; vitorlás sem halad el, nem is vontatnak hajót a végállomásra itt, a vízi utak rendszerint vízi járművekkel zsúfolt találkozásánál. Vermeer talán  nyugodtabbnak látta vagy ábrázolta a színt, mint amilyen volt. Semmi egyebet nem juttat eszünkbe a látvány, csak a békét..."

(Anthony  Bailey: Vermeer. "Delft látképe")

"... az égetett téglaépítészet barnásvörös színe és a barnássötét palatetők határozták meg azt, hogy a művész a képnek meleg tónust adjon. Ezt a tónust erősítik fel a délutáni ég színeinek reflexei a széles csatorna vizében. A bárkák mély színű festése, néhány sárga folt itt-ott elhintve, felerősítik a csodálatosan harmonikus , világító, erős összhatást."

(Rembrandt és a XVII. századi holland mesterek)  



Emiatt a kép miatt akartam látni Delftet. És természetesen Vermeer miatt. Egyetlen képe sincs szülővárosában (Hágában és Amszterdamban több), van viszont egy nagyon jó Vermeer Központ, ahol megcsinálták azt a sarkot, azt a megvilágítást, ami annyira jellemző a képeire, bemutatják a jellemző motívumokat, tárgyakat, összevetik a képek egyes részleteit... Érdekes és tanulságos.

A különböző források nem teljesen egyeznek meg festményeinek számában, de az biztos: nem sokkal több, mint 30. Viszont 15 gyereke született, 11 – a múzeumban látott családfa szerint 10 –  maradt életben. Mindössze 43 éves volt, amikor meghalt.
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése