2023. május 14., vasárnap

Via Francigena 2.




Nem vállalkozom a neten (is) fellelhető információk ismertetésére a nevezetességekről ‒ benyomásokat, élményeket szeretnék rögzíteni.

Az már landolás közben is látszott, milyen sűrűn lakott területre érkezünk. Az első napon végig aszfalton gyalogoltunk, Luccát a Porta Elisa kapun át hagytuk el, de közigazgatásilag még sokáig Luccához tartozó településeken keresztül haladtunk, egyik érte a másikat.

A teljes útvonal (meg nem nevezve a tanyákat, az "Agriturismo" objektumait): Lucca ‒ Poreari ‒ Altopascio ‒ Fucecchio ‒ San Miniato ‒ Chianni ‒ Gambassi Terme ‒ San Gimignano ‒ Colle di Val d'Elsa - Strove ‒ Abbadia Isola ‒ Monteriggione ‒ Siena. (Fotók a Facebook oldalamon.)


A táj

Induláskor sokáig jobbról a toszkán dombok keretezték utunkat, balról az Appeninek. A tavaszi kékek és zöldek fényben és árnyékban szemet pihentető, nyugalmat és valami fenséget sugárzó látványa... A felkiáltójelként magasodó ciprusok... A szőlőültetvények... A dombok hajlatában megbúvó vízgyűjtők...












A píneák... Még sosem láttam ilyen közelről píneatörzset! Mint ahogy nem láttam még articsókát sem a maga természetes körülményei között, rozmaringot sem virágzó állapotában. Ciklámennel is csak csak cserépben találkoztam eddig. 









Az olajfaligetek... Tanyák... udvarházak inkább - modern gépek, itt-ott folyik a tavaszi munka, sok épület előtt kinn a tábla, hogy vendéglátásra is készek.






Patakok, folyók: az Arno az Elsa.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése