2010. július 29., csütörtök

"Elit", elit

Négy (vagy öt?) régi istvános tanár marad az "elit" Szent Imrében. Itt hét kérdőjel volt: megkapta felmondó levelét B.B., E.V.V.-ről nem tudok, felmondó levelet (is) kapott az oktatástechnikus K.L. is, aki 14 évesen már istvános volt, aki nélkül nemzedékek számára elképzelhetetlen az iskola. Ők négyen és mi szanaszét tudjuk: ami történt, a kívülálló számára hihetetlen, kiszínezett, eltúlzott, túldrámázott történet benyomását kelti, a 'nem lehet igaz' kategóriájába tartozik. De!

A hivatalos indoklás szerint Esztergomban azzal a céllal hoztak létre (egy szándék szerint) elit iskolát, hogy megfelelő képzettségű hallgatókkal lássa majd el a PPKE ITK esztergomi telephelyét, ahol piacképes, keresett szaktudást kínálnak. Az idén a maximálisan megszerezhető 480 pontból 200 volt a küszöb. Esztergomban az államilag finanszírozott képzésre elég volt a bejutáshoz a 212 (tavaly 222), a költségtérítéseshez a 202 pont. A magam részéről egy lyukas kétfillérest nem adnék ezeknek a hallgatóknak a képzésére. (A város igen bőkezű: épületet szándékszik felújítani a kar számára, a hallgatók tavaly laptopot kaptak ajándékba, az önkormányzat a középiskolai kollégiumot az egyetemi hallgatók rendelkezésére bocsátja, az egyetemi oktatók számára lakásvásárlásról is lehetett hallani...) Ugyanerre a szakra Budapesten 90 ponttal magasabb a bejutási határ. Az adófizetők pénzének pazarlása, hogy nem Pesten emelik meg a létszámot... De Esztergom büszke, mert van "egyeteme" (az nincs: mesterképzés nem folyik a városban).

Az István – míg létezett – képes volt bárhová felkészíteni tanulóit. Eltűnt egy jó középiskola. Létrejött egy "elit". Az onnan kikerülők a fenntartó reményei szerint helyben tanulnak tovább. De hol lesz itt elit?

Érdemes volt.

Update 07.30.
1. „Vidékre küldené a kormány a hallgatókat”
„…tévedés, hogy a hallgatók reálisan föl tudnák mérni, melyik intézmény mely szakán érdemes tanulniuk, hiszen ebben sokszor erősen befolyásolja őket az aktuális divat vagy a média.”

Aha, már világos az irány.

2. E.V.V. saját elhatározásából ment. A hírek szerint magas helyről segítettek neki állást szerezni a Balassában.


6 megjegyzés:

  1. „Kurnász listája” gyalázat! Gyakorlatilag a teljes tantestület ellen fegyelmik, kirúgások. Négy erre hivatott testületnél, semmi százalék támogatottságú, iskolaigazgató pályázó így szerez abszolút többséget, mindenkit kirúg, aki nem támogatta.

    Értékteremtés, tanítás, pedagógus életpálya, elitiskola, Esztergom, Magyarország 2010. Mégegyszer, gyalázat!

    VálaszTörlés
  2. 2008.augusztus 18-tól 5 évre szólóan volt igazgatói kinevezése Budapesten annak, akit nem nevezünk nevén...A sors mely fura szele fújta Egom-Kertvárosba 1 év múlva?

    VálaszTörlés
  3. – A bábok nem szégyellik magukat, nem gondolkodnak, nem éreznek...
    – Egyszer talán az is kiderül.

    VálaszTörlés
  4. Amikor kiderült, ott azonnal eltávolították. Esztergomban meg azokat akik észre merték venni.

    VálaszTörlés
  5. Update 1.
    Igen van új kormányunk, hozzá és felelős új vezéreink, akik átveszik tőlünk a gondolkodás fáradalmas munkáját, és megmondják nekünk, hogy hol, milyen képzésen és milyen formában tanuljunk tovább. Mindezt a mi érdekünkben.

    Update 2.
    EEV már korábban, a családon belül m kapott információt a Bottyános diákok viselkedéséről, az ottani diákokra jellemző agresszivitásról, stb., amit meg is osztott másokkal, jelezve nem kis félelmét (testmagasságára és törékenységére hivatkozva) az új munkahellyel kapcsolatosan.
    A város vezetőinek jól jött ez a félelem, és kidolgozták, hogy miként lehet ebből is a saját malmukra hajtani a vizet.
    Kifelé úgy tűnik, mintha EEV-től megválnának (azaz a sajátjukat is érinti az elbocsátás), így nem lehet azt mondani majd, hogy a Szent Imre tanári kara politikai szempontok alapján állt össze, de azért persze segítenek neki az elhelyezkedésben, hogy egyrészt nehogy kitálaljon (pl. dolgozatok eltüntetésének ügye, múlt évi fegyelmik, stb.), másrészt, hogy az új helyen is legyen egy "feltétel nélküli hívünk"...tehát ezért hívta fel az alpolgármester az adott intézmény vezetőjét, hogy vegye fel EVV-t.
    Kifelé EVV is egy áldozat, befelé viszont egy új helyre beépített "ügynök"...

    VálaszTörlés
  6. Jó néhányan pontosan tudjuk, kicsoda E.V.V.

    VálaszTörlés