2012. augusztus 26., vasárnap

Olvasok

Ülök a hintaágyon, idehozza a szél a nyírfa elszáradt virágzatának icipici szirmait – mint megannyi kitárt szárnyú madár –, rám tapadnak, szúrnak, tele van vele a könyvem, arrébb állok. 

Hol Rómában, hol Londonban vagyok gondolatban, ismerkedem a 60-70-es évek ottani hétköznapjaival, az emigrációval, ahogy Szőnyi Zsuzsa  és Cs. Szabó László megélte. Az ő szemükön keresztül nézek Aczél és Kádár korának Magyarországára, érdekes pillanatképeket kapok a velük kapcsolatba lépett itthoniakról. Tulajdonképpen tudom, mégis megdöbbent Pilinszky gyakorlatiasságának teljes hiánya, egy nagy költő pénztelensége, másokra utaltsága... A két ember levelezését olvasva élem meg (akkor gyerek voltam, belenőttem abba a "rend"-be), milyen volt a bezártság, a szabadság fojtogató hiánya, a kilátástalanság, az állam mindenbe beleszóló, mindent kisajátító hatalma... Vérlázító, hogy pl. Szőnyi Zsuzsától a repülőtéren elvették édesapja Bibliáját és a feszületet, amely az édesanyja ágya felett lógott  – emlékül ezeket akarta magával vinni Rómába, de ehhez az egyházügyi hivatal engedélye kellett volna.

A levelezőpartnerekkel együtt utazik az ember a Loire völgyébe, tanúja lesz alkotómunka kínjának, belelát a társ elvesztésének fájdalmába, a hétköznapok derűjébe, kétségbeeséseibe, az öregedésbe – az élet folyásába.

Augusztus elején Zebegényben jártunk, a Szőnyi István Emlékmúzeumban vettük a Roma summus amor c. könyvet.


A Szőnyiék zebegényi háza – ma múzeum, jó idegenvezetéssel.


Szőnyi István szobra a kertben.


Két részlet a levelezésből:

"A Váci utca siralmas, egy vacak külvárosi zugutca, még a Balkánhoz se lehet hasonlítani, mert nem nyüzsögnek benne az emberek. A lakások és főleg a lépcsőházak minden képzeletet fölülmúlóan piszkosak. Minden kilincs letörik, ha hozzányúl az ember, vagy egyáltalán ki se nyílik. Ez jellemző mindenre, az idegek ebbe a mindennapi bosszankodásba, vesződségbe mennek tönkre."
(1967. február 24.)


"... közben a magyarok valahogy elkezdtek élni, mindennek dacára, és a levegőben érezni ezt a változást. (...) A házak ugyanolyan szürkék, mint az ostrom után voltak, de az utcák szélesek és rengeteg fa van, sok kis játszótér, ahol a gyerekek télikabátban hintáznak, és a felnőttek, magányos férfiak és nők, még estefele is olvasnak a padokon. Az emberek rengeteget olvasnak, olyan könyvkirakatok vannak, hogy a Rizzoli elbújhat mögöttük, és mindenki  arról beszél, hogy mit írt a Pilinszky, vagy milyen cikke jelent meg az Illyésnek (persze szidják)."
(1971. október 7.)

Érdekes lenne tudni, milyennek látja ma Szőnyi Zsuzsa Budapestet, az országot.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése