2010. május 5., szerda

"Fecseg a felszín..."

Egy – fogalmazzunk finoman – felszínes cikk az iskoláról, amelyről két hónap múlva elmondhatjuk: "Névben él csak, többé nincs jelen".

Az iskola, amelyre büszkék voltak, akik oda jártak. Az iskola, amely nem egy embernek (bocsánat a hangzatos szóért) az életműve volt. Az iskola, amely mellett kitartottam, amíg lehetett. Azon túl is. De hagyjuk az érzelmeket! Az iskola, amely az új vezetés áldásos tevékenysége idején elvesztette tanulói negyedét. Az iskola, amelybe a következő tanévre 27 tanuló jelentkezett a 60 helyre, s csak 23 akarja megkezdeni tanulmányait. (Az ideiglenes felvételi jegyzék szerint felvették mind a 27-et, de négyen bizonyára más intézménybe is beadták a jelentkezési lapjukat.) Az iskola, amely most pótjelentkezést hirdet. Elit iskola lesz. Nem hiszik? Ennyire képes az erő(szak).

Az iskola, ahová a politika a legdirektebb módon beavatkozott: saját, ellenségképző logikája mentén a különböző világnézetű, különböző politikai szimpátiájú, a szakmaisághoz ragaszkodó tanárokról elhíresztelte, hogy a városvezetés politikai ellenfelei. Szakma? Mi az? Politikai irányíthatóság, szakmai dilettantizmus (sőt, szakmai végzettség hiánya) – így képzelik az elit iskolát az omnipotens politikusok .

S a kommentek között egy, a várossal, iskolával kapcsolatban hónapról hónapra feltűnő "véleményvezér" Ctrl c-Ctrl v szajkózása. Mulatságos. Vagy szánnivaló?

1 megjegyzés:

  1. Kristóf az iwiw-en "vágja a centit"...végső visszaszámlálás...
    S.A.

    VálaszTörlés