2010. október 17., vasárnap

Alakuló ülés

Esztergom elsöprő többséggel (64,36 %) megválasztott polgármestere, önkormányzati és kisebbségi képviselői ma délután a Dobó Katalin Gimnázium aulájában nagy számú közönség jelenlétében letették a hivatali esküt. A város polgárai közül sokan érezték úgy, hogy a rendszerváltozás után 20 évvel az alakuló ülésen részt venni azt jelenti: a demokráciát ünnepelni.

A polgármester beszédének legfontosabb mondata: 'Engem nem a különböző pártok támogattak, engem Esztergom lakossága támogatott.'

A korelnök miután ellátta kötelezettségét, 90 fokos fordulatot tett, és elfoglalta helyét a képviselők között – anélkül, hogy a polgármesternek gratulált volna, a szemébe nézett volna. Az esztergomi választópolgárok nemtetszésüknek adtak kifejezést. A gratulálást nem írják elő törvények (mint ahogy az iroda-nem-átadás kapcsán sem történt törvénysértés) – ó, nem. Csak a stílus maga az ember. A polgármester asszony tehát kipenderült az asztal mögül, odament a négy sorban helyet foglaló képviselők mindegyikéhez, és kezet nyújtott. Első lecke: jó modor.

Az ülés napirendi pontjai között szerepelt az alpolgármester megválasztása is, a személyre javaslatot a polgármester teszi. Az előzetes egyeztetéseken a független Tétényi Éva a magát függetlennek nevező, de a Fidesz választási plakátjain a Fidesz-csapatban szereplő Petróczy Gyulát kérte fel a tisztségre – ő ezt nem fogadta el. A polgármester felolvasta a 9 fideszes és 1 független(?) képviselő által aláírt levelet, amelyben közlik, hogy 6 hónapig egyikük sem kíván alpolgármester lenni, aztán majd meglátják. A polgármester kéri, hogy a most már esküt tett képviselők név szerint szólítva nyilatkozzanak újra. Tíz "nem" hangzik el. Steindl Balázs, a helyi Fidesz-elnök szót kér: ők Nyíri Attilát (kompenzációs listáról bejutott egyetlen MSZP-s képviselő) javasolják alpolgármesternek. A jelölés joga a polgármesteré, ő a kétharmados többséggel rendelkező Fidesz-frakcióból szeretne helyettest. A választás tehát elhalasztva, további tárgyalásokra van szükség. Második lecke: együttműködés.

"Az elhagyott oltárnak is lehet mártírja" – mondja Madáchnál a márkinő Párizsban. Az eszméhez, az értékhez való hűség, a kitartás valami mellett nemes dolog. Az eszme azonban nem a Meggyes Tamás által képviselt irányvonal. A képviselők a bizalmat nem a megbukott polgármester melletti kitartásra kapták – a 9+1 képviselőre leadott szavazatok száma nem éri el a Tétényi Évára leadott szavazatok kétharmadát. Ez a kitartás az utolsó csatlós kitartása. Ne tessék együttműködésnek nevezni.

Esztergom nehezen eszmél, de világosan kifejezésre juttatta: nem kéri tovább Meggyes programját és stílusát. A képviselő urak vagy elveszítették minden valóságismeretüket, vagy félnek, vagy... Meggyes azért lehetett az, aki, mert minden körülmények között volt 12 embere – most van 9. Lehet, hogy egyenkénti lecke kell. A nép lassan tanul. De tanul.

5 megjegyzés:

  1. Húzd, de mégse, - hagyj békét a húrnak,
    Lesz még egyszer ünnep a világon,
    Majd ha elfárad a vész haragja,
    S a viszály elvérzik a csatákon,
    Akkor húzd meg ujra lelkesedve,
    Isteneknek teljék benne kedve.
    Akkor vedd fel ujra a vonót,
    És derüljön zordon homlokod,
    Szűd teljék meg az öröm borával,
    Húzd, s ne gondolj a világ gondjával.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy azt fogjátok mondani, hogy kolumbanizálódom, de attól tartok most tényleg sikerült megválasztanunk az ország legjobb polgármesterét...

    VálaszTörlés
  3. Szerintem nem igazán tanul,vagy ha nehezen tanul könnyen felejt!MI lesz fél évig és utána, ha nem működnek együtt? Nem hiszem hogy leválthatók lesznek! Akik megszavazták Őket bíznak bennük,vagy csak félnek?
    Üdv.Andy

    VálaszTörlés
  4. Fél év nagy idő. De annyira nem képesek kontrollálni magukat, hogy remélem, egyre több ember látja be, kit választott.

    VálaszTörlés
  5. Nembaj gyerekek, majd felébredtek ti is ott Egomban. Én csak hátradőlök és élvezem a mozit. Röhögni azért nem fogok a markomba, mások kárán nevetni nem tölt el túl nagy elégedettséggel. Járt már hasonló cipőben más város is. Székesfehérvárnak például "csak" 12 év kellett ahhoz, hogy egy az Egomihoz hasonló roppant független és az emberek által választott embertől végre megszabaduljon (ohh az a szent nép). Nembaj majd rájöttök, amikor bezár Tétényi-néni látványpéksége aztán csak győzzetek megszabadulni szeretett új polgármesteretektől.

    VálaszTörlés