2012. november 4., vasárnap

Medzsibozs

Ha az ember beírja a Google-ba Medzsibozs nevét, a meteoprog.hu jön föl először, másodszor és harmadszor, majd negyedszerre a Wikipedia haszidizmus szócikke, a falu mint szócikk magyarul nem szerepel, oroszul is igen rövid.

Medzsibozs manapság egy 1700 lakosú kis település, nevét a várról kapta, amely a Bug és a Buzsok között elterülő félszigeten áll. A korábbi erődítményt a tatárok lerombolták, majd a litvánok egy megerősített létesítményt hoztak itt létre a 14. században, s ahogy az ezen területen évszázadokig folyt, többször cserélt gazdát: lerombolták, újjáépítették, hol a tatárok, hol a kozákok, hol a törökök, hol a lengyelek kezén volt.  A várról szóló orosz nyelvű Wikipédián olvasom, hogy van magyar vonatkozása is: 1656-ban itt rejtőzködött II. Rákóczi György, miután vereséget szenvedett Stefan Csernyeckij hetmannal szemben. Szintén itteni információ, hogy a várat napjainkban rekonstruálják. (?)









Medzsibozs a haszidizmus szülőhelye: itt telepedett le 36 évesen, s itt kezdte hirdetni tanait Jiszráél Báál Sém Tov. A csodarabbi sírjához ma is tízezrek zarándokolnak (dédunokája, Nachman rabbi sírja Umanban szintén zarándokhely).



A zsinagóga nyitva, nem őrzik, benn a könyvek, és senki nem bántja.







A temetőhöz, a csodarabbi sírjához a róla elnevezett utca vezet.





Fő helyen Báál Sém Tov síremléke, a párkány alatt sok-sok kívánságlevél. A többi síremlék is rabbié.





A falu.

1 megjegyzés: