2014. február 10., hétfő

Zebegényben jártunk 2.


A falu középkori neve Almás volt. Pécsvárad mellett volt egy Zebegény (ma Szebény) nevű település bencés apátsággal. Amikor 1202 körül Jób pécsi püspök esztergomi érsek lett, magával hozta a bencéseket. A mai Zebegény a 15. században vette fel anyamonostora nevét. A török időkben elnéptelenedett faluba Stahremberg gróf szlovákokat telepített, később svábok érkeztek, s három nemzetiség – többségében katolikus – alakította ki a falu arculatát.


A Kálvária-dombon található a falu mai temetője (a régit a vasútépítés során felszámolták) – hűen tanúskodik a családok, sorsok összefonódásáról, a hétköznapi történelemről.Lenézünk a temetőből a Duna völgyébe: háztetők, Pest felé megy a vonat, a Dunán túl Pilismarót, a Pilis. Idilli csend, rend, béke. Még a nap is kisütött.A 30-as években a faluban élénk fürdőélet folyt: kiépített strand, fából készült hosszú móló, kabinsor, parti mulatság várta a nyaralókat. A Gabula-csónakházból (talán éppen Gabula Józseftől) lehetett csónakot kölcsönözni. A magyar Juhász és Szűcs, a szlovák Gabula, a német Himmer békén megfér(t) egy családban. A Malom-patakon átívelő egyik hidat ma is Fischer hídnak nevezik. A 22 évesen meghalt német nyelvű asszonyt férje és gyermekei gyászolták 1913-ban.  Magyar apától és német anyától született az itt eltemetett férfi. S micsoda sors: a feleség 35 évvel élte túl.


 

 A 20. század tanúinak hitvallása.A festő, felesége és 19 évesen meghalt fiuk nyughelye. Lányuk és férje 1949-ben Rómában találtak második otthonra. Szőnyi Zsuzsa hazai földbe temettette el a Triznya Mátyást, ő 2010 óta végleg itthon él (idén 90 éves), s maga számára is ezt a helyet jelölte ki. Szőnyi István első házasságából született lányának sírja.Szőnyiék sírja mögött az apósáék síremléke. Bartóky József földművelésügyi államtitkár volt, ő vásárolta 1905-ben azt a házat, amelyben később a festő és családja élt (ma Szőnyi István Emlékmúzeum), ő intézte el, hogy Zebegényben megálljon a vonat, egyik fontos támogatója volt a Kós Károly által tervezett templom megépítésének.Koperniczky Ferenc (apja helyi mészárosmester volt), pozsonyi prépost, a templomépítés fő támogatójának nyughelye.


 

 A Zebegényben felnőtt Beer Miklós, váci megyés püspök családjának síremléke.Egy 21. századi, de régi stílusú, nekem különösen tetsző sír.Hála.Búcsú.


Felhasznált irodalom:
Paulisineczné Willem Vera: Regélő évek, mesélő képek (Sonnenblumen Hagyományőrző Alapítvány, Zebegény, 2009)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése