2013. augusztus 27., kedd

Hollandiai benyomások


A hanyatló Nyugaton napokig tart, amíg a kelet-európai addig kapaszkodik, csimpaszkodik, amíg eléri azt a pontot, ahol a hanyatlás éppen tart; amíg túlteszi magát azon a frusztráción, hogy nem csökken a távolság.

***

Már a repülőgépről látszik, hogy minden rendezett: a téglalap alakú területeket csatornák választják el, füves, zöld térségek, a fák között tanyák, a városok határán túl kicsi kertek– annyira kicsik, hogy a mienkből három is kitelne –, kis házikók, kis üvegházak... Minden terület számít.

***
 
Mindenütt biciklik: a házak bejáratánál, a grachtok mentén, a hidakon,  a pályaudvaroknál emeletes tárolókban... Bicikliznek öltönyben és kiskosztümben, gyerekkel elöl és hátul, két gyerekkel hátul, tandemen... Ritkán látni új biciklit, jellemző az ütött-kopott, vastag láncokkal parkoltatják, elöl kosár, sok nőén a kosáron művirág... És száguldanak... Sokszor az utca és a járda között nincs szintkülönbség, fel sem tűnik, hogy kereszteződéshez értél – a kockakő vagy téglaburkolat nem jelzi (semmi mexikói kő, hi-hi), amíg el nem suhan előtted valaki.





***

Multikulti városok: különböző bőrszínű párok, fejkendős pénztárosok az Albert Heinjban, fekete biztonsági őr a Van Gogh Múzeumban... Mindenki beszél angolul, s milyen borzasztó, hogy te nem...

***

Belakják a teret, a kint a benthez tartozik: kiülnek az ablakba, teraszként/erkélyként használják a bejárat egy négyzetméterét, odakint szárad a ruha a nagymosás után a nagyvárosi erkélyen...






***

Virág mindenütt: a házak bejáratánál, a csatornák partján, a hidakon, a parkokban, az ablakokban, a fák tövében.






1 megjegyzés:

  1. Hollandia... na jó, még Svájc is, és Párizs is a szívem vágya. Ott élni...

    VálaszTörlés