2013. november 6., szerda

"Az élet egyszer csak őrája gondolt..."


Szőke, vékony fiú volt. Előttem ült az ablak felőli padsor utolsó előtti padjában, mellette Csaba. Sötétkék rövid köpenyt hordott, hatalmas szendvicset majszolt a szünetben, közben hatalmasakat nevetett: Janoval egy általánosból jöttek, meg is maradt a barátság a gimnáziumi évek alatt, befogadták Patakit is, s a városi fiúk gyakran ugratták Bimbit. Pár lépésre lakott a gimnáziumtól – elég volt akkor kelnie, amikor mi, bejárók már túl voltunk az 50 perces utazáson –, utolsó pillanatban, gyakran elfeküdt hajjal érkezett. Édesanyja tanította a magyart, ezért gyakran faggattuk, fogunk-e felelni, ki vannak-e már javítva a dolgozatok... Bandi bácsinál külön is tanult rajzolni, nagyon tehetségesnek láttuk. Ani szobájában egy nagy méretű rajza, egy ördögfej lógott a falon. Történelemből OKTV-t nyert, heraldika volt a témája.  Húsvéthétfőn harmadmagával jött locsolkodni a szakali lányokhoz (hárman voltunk az osztályban).


  

Történelem-művészettörténet szakra ment, érettségi után a városból elkerülők csak a találkozókon számoltak be életük folyásáról: tudományos karrier, késői nősülés, a negyedszázados évfolyamtalálkozó idején egy gyermek...




Aztán "az élet egyszer csak őrája gondolt"... Ma kaptam a hírt, hogy Szabó Péter temetése holnapután lesz a szülővárosában, Balassagyarmaton. Bimbi, Zsike, Péter... "Hol volt, hol nem volt, a világon egyszer."


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése