2009. augusztus 28., péntek

A hatalom arroganciája

Ezt a szöveget kerek egy éve írtam, aztán mégsem tettem ki. Akkor az utolsó pillanatban végigvitt átszervezéssel (előtte felvettek annyi új tanárt, mintha nem lenne majd átszervezés) majdnem sikerült - akkor még egyedüliként voltam a célpont - eltávolítani az iskolából: ezért nevezem itt magam első számú közellenségnek.


Gondolkoztam: mitől vagyok eltiporni való, miért én vagyok az első számú közellenség. Mi az az érdek, ami megéri, hogy ekkora elánnal, ennyi energiával akarják érvényesíteni? Olyan emberek is, akikkel én még soha szót sem váltottam.

2004-ig a hatalom valószínűleg a nevem sem tudta, talán azt sem, hogy a világon vagyok. Tanítottam már több mint két évtizede. Kit érdekel egy tanár, aki teszi a dolgát? – a gyereket meg a szülőt. 2004-ben igazgatóhelyettes lettem – nem nagy karrier. De a helyettes adminisztratív, ügyviteli feladatokat lát, így kapcsolatban van a hivatallal. Ekkor már tudják a nevét. De nem az enyém a fontos. A férjemé.

A megyei lap nem az oknyomozó újságírás hazai fellegvára. De nem is az önkormányzat sajtóközleményeinek szó szerinti megjelenítésére tartja fenn a tulajdonosa. (Ez esetben városházi sajtóreferensek írnák az újságot.) Amit a politika olvasni (látni, hallani) akar magáról, és amit olvas (lát és hall), aközött nyilvánvalóan mindig van eltérés. Hol kisebb, hol nagyobb. Nem azért, mert az újságíró gonosz vagy ellendrukker… Más a nézőpontjuk. S a hatalom a magáról, magában kialakított kép és a mások által - pl. sajtó – felmutatott kép különbségét jól, rosszul tolerálja. Van, amikor és van, aki nagyon rosszul. Mit tehet? Utál. Dühöng. Nem nyilatkozik. Ellenségnek tekint. Perel. Vagy belerúg abba, akinek az egészhez csak a családtagján keresztül van köze. Úgy látszik: megengedhető eszköz.

Igazgatóhelyettesként az első évben is érzékeltem valamit: azt, hogy a hivatalból van, aki negligál. Azt gondoltam, az illető nem éppen jó modorú. Istenem, van ilyen. A második évben márciusban megvonták az egyik igazgatóhelyettesi státuszt. BÉ akkor gyesen volt - már SP volt a megbízott igazgató -, így akkor ez nem jelentett változást. Ma már tudom, amit akkor nem: SP-t kinevezésekor figyelmeztették, hogy ne én legyek a helyettese. Nem számolt be róla, maradtam. A 3. évben visszajött BÉ. Micsoda bosszúság, hogy akkortól ketten töltöttük be az egy posztot! Aztán 2007. augusztus végén megjelent az a bizonyos cikk, aznap megszüntették az egyetlen igazgatóhelyettesi státusz finanszírozását. A cikk csak ürügy volt, kapóra jött. Na de végre – 3 év után – sikerült! Hogy mást is érint? Ha nem megy másképp... Eddig én a nyilvánosság előtt nem is léteztem.

Nem vagyok konfliktuskereső alkat, de felveszem a kesztyűt. Harcolni ekkor kezdtem. Az István kálváriájában az eszkalálódást több ponton meg lehetett volna állítani. Az első: a helyén kellett volna hagyni SP-t. A második: ki kellett volna nevezni BÉ-t 5 évre. Kisebbek lettek volna a károk. De nem ez számított. BÉ féléves megbízása már csak időnyerésre kellett volna. Aztán én pályáztam: ugye micsoda arcátlanság? A kommunikáció persze másról szólt. Május óta látszott, hogy mi a folytatás: felvenni új embereket, amikor státuszban vannak, indulhat az átszervezés – meg lehet szabadulni valaki(k)től. Miért? Hát csak. Minden jogszerű. Egy véletlenen múlt, hogy most nem sikerült. Egyelőre. Fegyverszünet.

(Az események sodorvonalában persze a kárpótlás, az épület hiánya, az Istvánnak szánt jövő elmismásolása van.)

Egy év távlatából ma is csak annyit tudok hozzátenni: legkésőbb a 2008 májusában megírt nyílt levelem óta saját jogon váltam a hatalom szemében ellenséggé. De nem bánok semmit sem. Szeptemberben kezdődne a 29. tanévem, ám nekem - hat kollégámmal egyetemben - nem csöngetnek be. Öt év, két év, egy év - nézőpont kérdése -, s megmutatták. Győztek! Győztek? Kik is? Miben is?

13 megjegyzés:

  1. Nagyon sajnálom ami történt. Tudom, hogy ez idővel elkerülhetetlen volt. Sajnos ebben a világban vannak olyan emberek, akik mindent megtehetnek - nem köti őket úgy látszik se erkölcs, se törvény. Nem tudom mit lehet, illik ilyenkor mondani. Erőt kívánok és sok szerencsét és kitartást az elkövetkezőkhöz, bármit hozzon is az élet!

    VálaszTörlés
  2. Kedves Melinda!
    Az első számú célpont SP volt - tűzzel-vassal - többek között a postban is említett "engedetlensége" miatt. A második Te voltál, de a Pali "kilépésével" Te lettél a "kiemelt". Hidd el - jól tudom. De még nincs vége...
    a "harmadik"

    VálaszTörlés
  3. Ebben a posztban a tavalyi kísérletről írok: akkor, tavaly aug. legvégén csak engem akartak eltávolítani - hajszálon múlt, hogy nem sikerült, majd nyugdíjas koromban elmesélem, miért nem -, nekem nem volt elég órám, Palinak megvolt a kötelezője.
    Egyébként persze, a szót nem fogadó igazgató az első számú célpont.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Melinda!
    További sok-sok erőt kívánok a megpróbáltatások elviseléséhez! Higgyünk a törvényes munkaügyi bíróságban, de ettől a várostól a visszahelyezés reménytelen! Lásd a Jegyzőt, Neki sem olyan egyszerű az élete, pedig pert nyert, ami már jogerős!!! Kitartást és jó ügyvédet!!!!

    VálaszTörlés
  5. Nem győztek, Tanárnő!
    Még ne adja fel. 3 nap alatt még meg lehet váltani a világot. És meg is fogjuk! Jövőre be fognak csöngetni.

    VálaszTörlés
  6. Akár vonhatunk élőláncot is az István köré. Aztán jöjjön minden médium, a polgármesteri hivatal a piszkos 12vel együtt meg kapja be! (bocsi)

    VálaszTörlés
  7. Névtelenül is önökkel vagyunk - bár ez sokat nem ér :_(

    VálaszTörlés
  8. Szeretném megkérdezni, kinek a feladata, jogköra egy gimnázium igazgatójának kinevezése.
    Köszönettel
    Ildikó

    VálaszTörlés
  9. A képviselő-testületé - nyilvános pályázat útján, több véleménynyilvánításra feljogosított szervezet véleményének kikérése után. (A kérdés itt nem a ki, hanem a hogyan.)

    VálaszTörlés
  10. Tehát akkor itt végülis úgy zaljott a kinevezés, mint a Nemzeti Színház esetében?
    Alföldi lesz az igazgató, és kész.
    ------------------------------------------
    Kedves Melinda!
    Azt olvastam, hogy az Ön férje újságcikkben bírálta az Önkormányzatot az igazgató kinevezése miatt.
    Arra gondoltam, mi lenne, ha én a munkahelyem belső ügyeit ismerőseim, netán egy újságíró segítségével vinném a nyilvánosság elé. Elárulom! Azonnal kirugnának. Nem is indokolná senki, nem mondanának semmit, egyszerüen adnának 15 percet arra, hogy a személyes holmijaimat összeszedjem. Senkit nem érdekelne a siránkozásom. 18 év után elküldenének és kész!
    ----------------------------------

    Hallottam, hogy az egyik osztályban 15 gyerek maradt, mert a fele elment.
    Ideális osztálylétszám. Kiváncsi vagyok, mennyivel fognak többet tudni ezek a fiatalok, mintha 45 lenne egy osztályban.
    -------------------------------------

    ..és végül bízom abban, hogy a kedélyek megnyugszanak, az élet visszatér a rendes kerékvágásba, a szinvonalas oktatás folytatódik, a Jobbik pedig nem megy oda hőzöngeni az iskola elé, mert egyrészt nem oda valók, másrészt meg.....a többit ugye nem kell magyaráznom.
    ------------------------

    További munkájához nagyon sok sikert, és megelégedettséget kivánok. Bízom abban, hogy olyan tantestületbe kerül, ahol a demokrácia lesz a vezérelv, de nem az, amely a mai Magyarországon uralkodik, hanem igazi demokrácia.

    Üdvözlettel
    Ildikó

    VálaszTörlés
  11. Annyit még hozzáfűznék előbbi gondolataimhoz, hogy amennyiben engem a cégtől elküldenének, oda többet semmilyen okkal, és indokkal nem léphetnék be.
    Ilyen ez a csúf világ!
    Üdvözlettel
    Ildikó

    VálaszTörlés
  12. hajrá Magyarország! mehettek a kibucba!

    VálaszTörlés
  13. Lám a SORS kompenzál!
    Nem az a nagy fiú aki adja, hanem aki kapja, ezt 6 év alatt sikerült az óráin megtanulnom!
    Most Ön is érezheti a törődést, melyet ha jogtalanul is, de át kell élnie.
    Egyedüli probléma akkor lesz, ha SORS nemcsak kompenzál, hanem egalizál, mivel a természet is az egyensúlyra törekszik...

    VálaszTörlés