2009. augusztus 15., szombat

"Csupán a pontosság miatt"

Itt két különböző bizottság össze van mosva. Tegyük rendbe! - "csupán a pontosság miatt".

1. A képviselő-testület létrehozott egy ideiglenes vizsgálóbizottságot a V.B. öngyilkosságának kivizsgálására.

"Esztergom Város Önkormányzatának Képviselő-testülete, mint a Szent István Gimnázium, Esztergom (a továbbiakban: Intézmény) fenntartója, úgy dönt, hogy

1. a Képviselő-testület és szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2004. (IV.29.) esztergomi ör. 35. §-a alapján ideiglenes bizottságot (a továbbiakban: Bizottság) választ Vecsernyés Balázsnak az Intézmény diákjának 2009. június 13-án történt tragikus halálesete körülményeinek kivizsgálására."

Ennek a bizottságnak az elnöke Knapp János Pál volt. Ez a bizottság a rendőrségi vizsgálat befejezéséig (még mindig nem fejezete be? - semmilyen információm nincs) felfüggesztette működését, a jelentése július 9-én készült el, elérhető - átvéve egy képviselő által működtetett honlapról - itt.

Még egyszer: erre a bizottságra az önkormányzat SzMSz-e érvényes.

2. Fegyelmi vizsgálatot a tanárok ellen a munkáltató, vagyis az igazgató indíthat. Erről kaptunk huszonketten július 9-ei dátummal értesítést.

"A nevelők majdnem mindegyikét érinti az eljárás, így a testület tagjai közül elfogulatlan vagy nem érintett, a jogszabályban rögzített követelményeknek megfelelő közalkalmazott vizsgálóbiztost és fegyelmi tanácsi tagokat nem tudott az intézményvezető kijelölni. Ezért megkereséssel fordult Esztergom önkormányzata mint fenntartó felé vizsgálóbiztos és fegyelmi tanácsi tagok kijelölése érdekében" - olvasható a város hivatalos portálján.

25 teljes munkaidőben foglalkoztatott tanár (23 fő + 2 fő a vezetés) közül 22 ellen indít az igazgató eljárást - a 25-ből 24-nek ő a munkáltatója, neki a képviselő-testület. A megindított eljárás nem jelent szükségszerűen fegyelmit! A vizsgálóbiztos és a fegyelmi bizottság megbízása igazgatói jogkör - nincs kit megbíznia: ezért választ a képviselő-testület saját tagjai közül (a rendkívüli testületi ülés meghívójában ez a napirendi pont nem szerepel). Értelmezésem szerint ebben az ügyben tulajdonképpen a munkáltatói jog átadásáról van szó. A fegyelmi vizsgálat lefolytatásának jogszabályi háttere a Kjt. A háromtagú fegyelmi tanács elnökének dr. Osvai Lászlót bízták meg, majd ezt a határozatot módosították augusztus 13-án egy újabb rendkívüli ülésen: az elnök: Szalma László.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése