2009. szeptember 5., szombat

És hova álljanak a belgák?

Lent update szept. 6.

"A Jobbik Magyarországért Mozgalom esztergomi alapszervezete
2009. szeptember 6-án, vasárnap reggel 8 órától, Esztergomban a Szent István térre a Bazilikánál
Szimpátia tüntetést szervez a Szent István Gimnáziumért, az elbocsátott Istvános tanárok mellett, valamint tiltakozik a Meggyes Tamás féle városvezetés ellen !" (Betűhív!)

Bejelentették a rendőrségen, lefoglalták a Bazilika előtti teret. A tény számomra azt jelenti, hogy helyben a Jobbik az egyetlen ütemérzékkel rendelkező politikai erő: felismerték, hogy van olyan történés a városban, ami a sokféle gondolkodású embert közös platformra hozhatja, és itt az idő. Én ennek nem örülök.

(Sok egyéb nemtetszésem mellett a legújabb: nem szeretnék olyan világot, ahol politikai pártok indíttatva érezhetik magukat, hogy bármire felszólítsák az Akadémiát (mellesleg: tessék összevetni a középiskolák történelem és magyar nyelv tankönyveit, s máris kiderül, hogy szó sincs a finnugor rokonságelmélet egyeduralmáról). Az meg egyenesen bájos, hogy itt - 3. komment - az én "néhány sunyi lépésem"-ről beszél egy névtelen bátor. Na, de nem erről akarok beszélni.)

Nincsenek illúzióim sem: Orbán Viktor nem itt és nem most fog arról értesülni, hogy Esztergomban baj van, tudta ő ezt néhány hónapja is, amikor a "sok szép közös terv"-ről beszélt; nem az utóbbi napokban kapott felháborodott vagy segítséget kérő leveleket sem, mentek már ilyenek két éve is. A hit a 'jó király'-ban eleve annak a bizonyítéka, hogy nem működik a rendszer, annak, hogy demokráciadeficit van, annak, hogy alattvalói tudattal élünk - s talán végső soron annak, hogy Angliában azért olyan zöld a gyep, mert már vagy ötszáz esztendeje locsolják.

Mégis elmegyek a tüntetésre, mert istvánosként itt és most ez a dolgom. Mert igaz ugyan, hogy az önkormányzatnak van iskolája, de az önkormányzat a város polgárainak megbízásából kapta a mandátumát: nekünk van önkormányzatunk, polgármesterünk - s nem a képviselő-testületnek és a polgármesternek városa! Le lehet 'váltani' egy iskola tantestületének jó részét, a gyerekek jelentős százalékának távozása sem rendít meg semmit - de a népet talán mégsem. S aztán majd meglátjuk, hova álljanak a belgák.


Update szept. 6.
Orbán Viktor nem ereszkedett le a polgárok közé. A 'jó király' bízik az ő helytartójában. Nekem eddig sem voltak ezzel kapcsolatos illúzióim.

Az ellentüntető helyi Fidelitas képviselői három nagy molinón a kormányt hibáztatták az iskolák tönkretételéért (az István költségvetésének 10,5 %-át, nem egészen 13 millió forintot áll a város!), Orbán pedig az MTI tudósítójának azt mondta: "ha a polgárok nem elégedettek az önkormányzat működésével, megoldást csak a kormányzattól remélhetnek. Készülünk a kormányzásra, de egyelőre semmilyen eszköz nincs a kezünkben, hogy segítsünk az embereknek". Az egyikkel meg a másikkal kapcsolatos elégedetlenségemnek két külön választáson adhatom a jelét - nemdebár?! Egyébként meg micsoda összjáték!

Mintegy 300 ember volt ott az MTI szerint: a város lakói vagy helyeslik, ami történik, vagy érdektelenül nézik, vagy félnek. S úgy látszik, igaz ez a tanártársadalomra, saját egykori kollégáim jó részére is. Esztergom, 2009.

5 megjegyzés:

  1. Orbán MTI-nek adott válasza egy zagyvaság, gagyog s ragyog. Gondolom az előadása is ilyen volt. Ő csak egy politikus.

    VálaszTörlés
  2. volt ott nem istvános tanár is
    meg is köszöntük neki...

    VálaszTörlés
  3. Kedves ZM!

    Kifejtettem a "sunyi" lépésedet az előző cikkben :) Az is bájos, hogy szerinted soha nem voltál sunyi. Sajnos ezt még én sem mondhatom el magamról. Önkritika és alázat, kedves Melinda. Könnyen beleeshetsz a féligazságok csapdájába, ha nem vigyázol.

    Miért nem örülsz a Jobbiknak? Mert párt, vagy mert az egyetlen vállaltan MAGYAR, hiteles erő? A többi párt mehet a pöcegödörbe Meggyessel együtt.

    A nap mondása: nem érdekel a politika, de ha a vizünket akarják majd elvenni, akkor én is fegyvert fogok...

    VálaszTörlés
  4. - Ideje utánanézni, mit is nevezünk cikknek!
    - "Az is bájos, hogy szerinted soha nem voltál sunyi. Sajnos ezt még én sem mondhatom el magamról."

    :))) Önkritika és alázat, nem kedves Névtelen.

    - Eljön az idő, amikor kötelező lesz örülni?
    - Estis tanítványaimat magáztam, a nappalisokkal egyoldalú volt a tegeződés. Azóta eltelt x év. Én nem tudom, kivel beszélek, az azonban biztos, hogy nem hatalmaztam fel a tegezésre. Stílus, nem kedves Névtelen!

    VálaszTörlés