2009. szeptember 27., vasárnap

Esztergom 2009

A Hídlapban ez a hatoldalas írás (22-27. o.) feltételezhetően az OKM-nek ebben a közleményében is olvasható miniszteri felszólításra adott válasz: "A továbbiakban az oktatási és kulturális miniszter az Ötv. 97. §- ában foglalt felhatalmazás alapján kezdeményezi, hogy a képviselőtestület a következő testületi ülésén soron kívül tárgyalja meg az ügyet és tájékoztassa arról a szaktárca vezetőjét." Az "ügy" a Szent István Gimnáziumban lefolytatott fegyelmi eljárás. Aki veszi a fáradságot, s elolvassa a két belinkelt szöveget, megítélheti, hogy arra válaszolnak-e, amit kérdeztek.

Ez az állásfoglalás egyébként olyan, mint amilyen írásokra, megszólalásokra azt szoktam mondani: aha. Annyit írtam már erről itt meg itt meg itt és itt pl. Mégis: nem lehet szó nélkül elmenni mellette. Nem fogok bekezdésről bekezdésre reflektálni, csak néhány dologgal kapcsolatban, újra…

***

Ebből az állásfoglalásból a kívülállónak, az István történetét nem követő olvasónak az derülhet ki, hogy van itt egy gondoskodó, az iskolának csak a legjobbat akaró, előrelátó, nagy felelősségérzettel jellemezhető önkormányzat és az önkormányzattal szembeforduló maroknyi tanár, akik gyerekeket vonnak be küzdelmükbe. De miért zajlik a küzdelem? És miért pont 2007-ben kezdték? Tán csak nem azért, mert addig türelmesen vártak, hittek (mert hinni akartak)? Tán csak nem botrány már maga a kérdezés, hogy szülők, választópolgárok áprilisban tudakolni merik az őket képviselő testülettől, hogy tessék mondani, szeptemberben hol fognak tanulni a gyerekeink?

Azt állítja az állásfoglalás, hogy a volt Balassa kibővítésével kapcsolatos tervekről 2006 végére derült ki, hogy „ nem nyer­ték el az esztergomiak többségének és a főegyházmegye ve­zetőinek tetszését, ami ellehetetlenítette a terv megvalósítását.” „Vi­lágossá vált, hogy a Gimnázium számára végleges, méltó elhe­lyezést már nem lehet biztosítani…”

Hát NEM: a terveket 2005 november-decemberében vetették el. (Egyébként az akkori igazgató nem a fenntartótól értesült róla, hanem mintegy mellékesen a tervezőktől.) Még egyszer: 2004 nyarán a város felvette a kártalanításként kialkudott összeget, eredetileg 2006 nyarán kellett volna kiköltöznünk a Kis-Duna sétányról, aztán 2007. június 30-ig még albérlőként maradhattunk: de a tervek elvetésétől majd másfél évig nem történt semmi, sem a 2006-os, sem a 2007-es költségvetésben nem terveztek pénzt az István elhelyezésének megoldására. Érthetetlen a nyugtalanság? Támadás az aggodalom?

***

„Továbbiakban is arra törekedtünk, hogy a Gimnázium érde­kében a feszültségek oldására irányuló döntéseket hozzunk. A Gimnázium meghirdetett igazgatói pályázatára Barsi Éva, a Gimnázium pedagógusa (volt igazgatóhelyettes) pályázott. Mivel – az előző igazgatói megbízáskor – a gyakorlat alap­ján először általában 1 éves határozott idejű megbízást ad a Fenntartó, ezért a pályázó számára is felajánlotta a követke­ző tanév kezdetéig a vezetői megbízást – amit annak idején Sitku Pál igazgatóhelyettes természetesnek és méltányosnak tartott, elfogadott, és nem tartotta az eljárást törvénytelen­nek, méltatlannak –, de a tanárnő azt határozottan elutasí­totta, törvénytelennek, méltatlannak, és a Gimnázium elle­hetetlenítése érdekében tett fenntartói lépésnek ítélte.”

Még egyszer: az igazgatói állást a Közoktatási törvény értelmében pályázat útján lehet betölteni, a megbízás 5 (esetleg 10) évre szól. Az esztergomi fenntartói „gyakorlat” meglehetősen sajátos. Sitku Pál egy évig megbízott igazgató volt, akkor a fenntartó nem írt ki pályázatot, mert Stróbl László nem töltötte ki a mandátumát, 60. évének betöltésével nyugdíjba ment, ez júliusban volt, a tanév kezdetéig nem lehetett volna a pályázatot lebonyolítani. Ilyen esetben a fenntartó max. 1 évre megbízhatja az intézmény vezetésével a tantestület egyik tagját (és csak azt!). Egy év leteltével Sitku pályázott, akkor nevezték ki 5 évre. Barsi viszont a kiírt pályázaton indult – 5 évre nem akarták megbízni, csak félévre. No, ilyen nincs. A cikk szerint én is hasonló indokokkal utasítottam vissza. Hát nem.

„Fenntartóként a külső pályázó egyéves megbízása kapcsán abban is bíztunk…” „Ugyanakkor Kurnász László vál­lalta az 1 éves megbízatást is (ezzel annak kockázatát, hogy 1 év múlva nem választják meg újra)…”
Még egyszer: 1 évre pályázat nélkül a tantestületen belülről lehet valakit megbízni. Kívülről valaki kizárólag pályázat útján lehet igazgató, a törvény szerint a megbízás 5 évre szól. Hogy itt valami más történt? Esztergomi megoldás.

***

A bordóban kiemelt eszmefuttatás gondolom nem a miniszternek küldött válasz része – pedig nagyon tanulságos. Sokféle értékrendű ember kerül itt egy csoportba, s ki tudja miért, a klasszikus vicc az autópálya forgalmáról jut eszembe. A politikus csak politikában tud gondolkozni, ellene szőtt összeesküvésben... A nekem legjobban tetsző állítás, hogy "a szocialisták két év botránypolitizálás, gyermekek és szülők manipulációja után..." - ki gondolta volna, hogy a jobboldali Esztergomban, a testületben az a két szem szocialista ekkora felforgató és meggyőző erővel bír?! Ez életszerű?

***

Érdekes mondatok…

„a polgármester felajánlotta neki – bár nyilván erről a leendő igazgató dönt –, hogy az ellen nincs kifogása, hogy igazgatóhelyettesként továbbra is tagja legyen az iskola vezetésének, kamatoztassa vezetői tudását.”

Mert lehet kifogása? Van rá jogköre?

A tanuló halála után nem volt más választásunk, határozottan lépnünk kellett, hisz a két éves (sic!) türelmünk nem hozott eredményt. Az igazgató az utolsó héten meg nem tartott órák, az órák hamis adminiszt­rálásával, egyéb jelentős súlyú fegyelmi vétség elkövetésének alapos gyanúja miatt, 22 pedagógus ellen fegyelmi eljárást kezdeményezett…”

Akkor most ki lépett, ki kezdeményezett? Értelmezendő az egyes és többes szám és a "kezdeményez" szó.

„Ősszel már nyíltan, a Jobbik által szervezett politikai tüntetés keretében tiltakoztak az elbocsátott pedagógusok. Meglepően olyan pedagógusokkal együtt (Nagy László és Wiesztné Sátek Szil­via, utóbbi az öngyilkos fiút legdurvábban számonkérő osztály­főnök), akiket a fegyelmi eljárás keretében el sem bocsátottak.”

Pontosítsunk: a Jobbik jelentette be, ők tartották fenn a rendet. (Nem mintha bármilyen rendbontásra készültünk volna. Az engedély nélküli ellentüntetők nem mi voltunk.) Milyen politikai színezete volt a tüntetésnek? Melyik politikai erő érdeke manifesztálódott? "…az elbocsátott pedagógusok” meg még vagy háromszázan. A WSSz-re vonatkozó állítást bizonyítani is tudja a képviselő-testület? Durvaság meg WSSz…

„Hangsúlyozni szeretnénk azt, hogy minden döntésünkkel az volt a szándékunk, hogy a gyerekek érdekeit megvédjük. A diákokat áldozatoknak tekintjük, akiket Fenntartóként soha nem akartunk, és most sem kívánunk felelőssé tenni, nem kezdeményeztünk ellenük fegyelmi eljárás indítását az egyébként többször elkövetett jogsértések, illetve diák­hoz nem méltó magatartásuk miatt. ”

Micsoda kegy! Kezdeményezhetnének? Nincs rá jogkörük. De semmi sem lehetetlen.

„A felelőtlen tanárokkal szemben azonban zéró toleran­ciát hirdetünk. (…) Hasonlóan vélekedünk azokkal a szülőkkel kapcsolatban is, akik politikai, közéleti megfontolásból rendbontással, más szü­lők befolyásolásával, a diákok előtt a Fenntartó és az igazgató tekintélyének rombolásával próbálják megakadályozni az intéz­ményi konszolidációt.”

Nocsak! Leváltják, elbocsátják a szülőket is?

3 megjegyzés:

  1. Legnehezebb fogalmazás a valótlanságok igazolása. Hat oldalon sem lett sikeres.
    Pilátus elég sok vízben mossa a kezét.
    Ennyi sárhoz egy egész tavat kotortatott hozzá!

    Nem kell sok idő, hogy tisztuljon az ég, engedvén a nap sugarainak!

    VálaszTörlés
  2. Plusz egy tényt hadd kommentáljak a cikk kapcsán: nincs írója... egy sok oldalas, összefoglalónak szánt írás, és az írója még monogrammot sem mer odatenni. Kell ennél több komment? Üdvözlettel,FN

    VálaszTörlés
  3. A helyzet rosszabb: ez nem egyszerűen egy cikk (ezért nincs aláírás), hanem Esztergom képviselő-testületének hivatalos állásfoglalása. Ez azt jelenti, hogy a 23 tagú testületből legalább 12 képviselő megszavazta!
    (Mellesleg érdekelnének a különvélemények is.)

    VálaszTörlés