2010. december 11., szombat

Értékelvű közoktatást?!

Azt olvasom a Nemzeti Erőforrás Minisztérium honlapján egy sajtóközleményben, hogy "értékelvű lesz a közoktatás", az "elmúlt nyolc év egyik legnagyobb vesztese a létbiztonságában megrendített, pályaképében elbizonytalanított, szakmaiságában méltatlanul megkérdőjelezett pedagógustársadalom."

Na, erről Esztergom pedagógustársadalma tudna mesélni, ha lenne mersze. A dolog pikantériája, hogy az oktatásért felelős államtitkár ugyanahhoz a formációhoz tartozik, mint azok, akik itt helyben szakmaiságukban megkérdőjelezték (s akkor nagyon finom vagyok), létbiztonságukban megrendítették, pályaképükben elbizonytalanították a tanárokat. Az elbizonytalanítás, a példastatuálás olyan jól sikerült, hogy a közvetlenül nem érintett szakmabeliek legfeljebb belül tiltakoztak (külön tisztelet az arcukat vállaló nem nagy számú kivételnek), csendben reménykedtek, hogy nem marad ez így örökké, aztán most ott tartanak, hogy 7 iskolából 5-ben önként és dalolva ragaszkodnak az irracionalitáshoz. (És itt most öncenzúrát gyakorolok.)

A közoktatási törvény vitaanyagában pedig az áll, hogy az " intézményvezetőt − pályázati eljárást követően − a fenntartó bízza meg A) a nevelőtestület és a Pedagóguskamara (átmenetileg a megyei kormányhivatal oktatási osztálya) egyetértésével B) a nevelőtestület egyetértésével2 C) a nevelőtestület véleményének kikérése után legfeljebb öt évre. A pályázat mellőzhető, amennyiben a fenntartó által javasolt személy megbízásával a nevelőtestület és a Pedagóguskamara is egyetért. Ilyen egyetértés hiányában – illetve amennyiben a fenntartó nem kíván javaslattal élni – a pályázati eljárást mindaddig meg kell ismételni, amíg egyetértés nem alakul ki a három fél között." (kiemelés tőlem)

S mit szól ehhez a két éven belül először 3 százalékos (1 szavazat), másodszor 12,5 %-os (3 szavazat), harmadszor 0 százalékos tantestületi támogatással kinevezett K.L.?

"A vezető-helyettest a nevelőtestület javaslatára az intézményvezető bízza meg 1-5 évre."

Ki fogja támogatni a néven nem nevezett helyettest?

De vannak a vitaanyagban a hatosztályos gimnáziumok működési feltételeiről is érdekes dolgok - jelentkezők száma, versenyeredmények, tehetséggondozás, kompetenciamérés eredménye, mestertanárok aránya -, amelyeknek az "elit" Szent Imre aligha tesz eleget. Pl. tavaly a 60 helyre 23 vagy 24 diákot vettek fel (27 jelentkezőből). Na, de majd most!

Meglátjuk, milyen törvény lesz a vitaanyagból. S azt is, hogy tartják be a törvényt.

1 megjegyzés:

  1. Az "illetékes"ek most a homlokukra csapnak , vagy a szavazógombot keresik csupán?

    VálaszTörlés