2010. december 13., hétfő

Műértés

Apa megvette 499 Ft-ért a Kincskereső kisködmönt DVD-n, a gyermek megnézte szombaton is, vasárnap is. (A neki tetsző filmeket többször előveszi, bizonyos könyveket többször elolvas/felolvastat – tulajdonképpen megtanulja.) Most, elalvás előtt odaint az ágyához, hogy kérdései vannak: igazán felrobbant-e a bánya, igaziból meghalt-e Marika torokgyíkban... Elmagyarázom neki gyereknyelven, mi az, hogy fikció.

A kérdéssel egyébként irodalomdolgozatok javítását szakította félbe. A Nóránál lényegesen idősebb dolgozatírók között is van, aki valóság és fikció között nem észleli a különbséget. Hányszor mondtam már pályafutásom során, hogy a szépirodalom nem történelmi dokumentum, nem jegyzőkönyv; hogy a művészi hitelesség nem azon múlik, hogy úgy történt-e, megtörtént-e a valóságban, nem ettől függ a mű értéke.

"Nem a való hát: annak égi mássa
Lesz, a mitől függ az ének varázsa."

A műértővé váláshoz elengedhetetlen a "játékszabályok" ismerete és elfogadása. Ezek nélkül a mű hülyeség – sok-sok tizenéves számára.

3 megjegyzés:

  1. Elgondolkodtató sorok, és talán nem csak az irodalomra nézve igazak..
    Egy kissé lecsengő téma, de nagyon érdekelne a véleménye Alföldi Róbert rendezéseivel kapcsolatban.

    VálaszTörlés
  2. én néha az életet tekintem fikciónak

    VálaszTörlés
  3. Névtelen
    Mióta a lányom megvan, nagyon kevés prózai színházi előadást láttam (nincs nagyszülő a közelben), Alföldy-rendezést egyet sem – így semmilyen véleményem nincs róluk.

    VálaszTörlés