2010. december 28., kedd

A felháborodás joga

Ma munkanap volt. A képviselő-testület rendkívüli ülését december 22-én hívta össze a polgármester ma 15 órára. (Megjegyzem: 1. az előző polgármester idején nem egyszer a testületi előtt néhány órával telefonon értesítették a képviselőket ; 2. néhány hete a polgármester javasolta, hogy kéthetente ülésezzenek, mert az apparátus nem bírja ilyen iramban a háttérmunkát, a Fidesz ragaszkodott a heti munkarendhez.) Az ülésen a 4 ellenzékiből megjelent 3 (a 4. előzetesen kimentette magát), a 9+1 fideszesből ott volt 1 fő, senki nem jelentette be távolmaradását, körbetelefonálták őket, "a fideszesek nem vették fel a telefont, Pócsföldi nem kíván eljönni az ülésre" (ő a +1).

Nem tudom, a "hatékonyabb, autonómabb és szabadabb" médiavilágban nem sérteném-e az urak érzékenységét, de még van három napom, és azt mondom: ez pofátlanság.

Ezek az urak az adósságrendezési eljárás időszakában megszavazták maguknak, hogy az önkormányzat "mobiltelefont biztosít részükre, melynek havi hívásdíját bruttó 20.000 Ft-ig átvállalja" (meg 6 ezer forintot internetre). S a köz pénzéből fizetett hivatali telefonon nem lehet őket elérni! Duplán pofátlanság.

Egyébként meg: "Adósságrendezés alatt nem kötelező finanszírozni a képviselők kiadásait. Jogszabályellenes az internet támogatása, amit elfogadtak" – írja az Esztergom live az aljegyző bejelentése alapján. A mai ülésre készített előterjesztés a december 16-ai határozatot visszavonta volna (ha megszavazták volna). S volt egy előterjesztés a képviselői tiszteletdíjakról szóló rendelet hatályon kívül helyezéséről is. Az ülés határozatképtelensége miatt – ha jól értem – tiszteletdíjak maradtak, telefon és internet maradt. Az adófizető fizetnek – a képviselők valahol kellemesebben töltik az időt. Tényleg urak. De micsoda urak!

***

Az ülésnek nem minősülő ülésen megjelent a zeneiskola igazgatója. A város a válságköltségvetésből nem tudja finanszírozni ezt a nem kötelező feladatot. Az igazgatónő aggódik, elmondja, hogy költségvetésük 90%-a bér, félnek, hogy a megye csak a feladatot veszi át, s összevonják őket a dorogi zeneiskolával.
Attól tartok, hogy félelmeik megalapozottak: a dorogi zeneiskola megyei fenntartású, s a megye sem dúskál a pénzben. Az intézményben nemzedékek óta színvonalas zenei nevelés folyik, benne vannak a város kulturális életében.
Az igazgatónő elmondja, hogy finanszírozókat keresnek, önkormányzati és alapítványi közös fenntartást szeretnének. A normatíván felül 35 millió forintról van szó. A készülő új közoktatási törvény szerint a béreket az állam állja majd...
Dönteni kellene az idén a túlélés érdekében...

Az idén. A feladatátadás a közoktatási törvény szerint a döntést követő évben július elsejével történik. Az adósságrendezésről szóló törvény az alapfokú művészeti oktatást nem sorolja a kötelező feladatok közé, tehát nem finanszírozható. Döntés az átadásról a képviselők távolléte miatt nem született. Mi lesz a zeneiskolával a következő tanévtől?

Emberek! A heti tíz testnevelés plusz 70 millió forintba kerül. Két iskola vissza akarta állítani az érvényben lévő közoktatási törvény szerinti állapotot, a tízek nem engedték. (Azt most ne vitassuk, hogy mennyire fedi a valóságot a többi intézmény vezetőjének a nyilatkozata, hogy a "tanulók megszokták, elfogadták a megemelt testnevelés-óraszámokat". Megszokni mindent meg lehet. De érdemes-e? Muszáj-e?) Tudom, pontosabban feltételezem, hogy ez a 70 meg az a 35 nem csoportosítható át. De az egyik csak-azért-is-megmutatott, kiinduló feltételeket semmibe vevő döntés volt, kényszer, a másik elsorvadása meg értékpusztulás.
Kiket képviselnek a képviselők?

***

Erről a városról van szó: "A 2004 és 2009 között eltelt öt esztendő alatt a város összes kötelezettsége, adóssága megháromszorozódott, miközben nettó vagyona az öt évvel korábbi érték 60%-ára olvadt. Kijelenthetjük, hogy Esztergom Önkormányzata 40 százalékos vagyonvesztést könyvelt el 2004 és 2009 között!" Az akkori képviselő-testület(ek) hány tagja ül most is a testületben? S közülük kik is azok, akik annyira együtt működnek, hogy együttműködni nem hajlandók?

***

"A 2002 és 2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság létrehozását kezdeményezi Szijjártó Péter. "

Miért szorul az embernek ökölbe keze...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése