2011. március 17., csütörtök

Kötelező???

A gyermek azzal jön haza, hogy nem voltak elegen a március 15-ei ünnepségen, ezért legközelebb kötelező lesz. Na, az ilyen kötelezőktől elkap a harctéri idegesség.

Szögezzük le: nemzeti ünnepekről és más emléknapokról is az iskolában iskolaidőben meg szoktak emlékezni. Azt gondolom, hozzátartozik a hazafivá, (ön)tudatos (állam)polgárrá neveléshez. A gyerekek maguk csinálják maguknak a műsort, az iskolában a saját közegükben vannak.

De városi ünnepségen (munkaszüneti napon) nem kötelező az iskolásoknak részt venni. Nem kötelező semmilyen városi rendezvényen töltelékül szolgálni. Nem kötelező semmilyen színű szónok aktuálpolitikai fejtegetését végighallgatni. Az elmúlt 21 évben regnáló politikusok sokat tettek azért, hogy ezt mondjam. Majd ha a politika az embereket nem megosztani, hanem a köz érdekében összefogni akarja, majd ha a politikusok képesek lesznek méltóképpen ünnepelni, akkor talán önszántukból többen is ünnepelnek velük.

Az ünnep vállalás – nem kényszer. A kötelező május elsejei felvonulások ideje – úgy tudom – lejárt. Tessék már leszokni a diktálásról! A másik oldalon meg tessék már felemelni a fejeket!

2 megjegyzés:

  1. Van, ahol megoldják ezt "kényszer nélkül". Csak meg kell találni a motivációt: "Félezer fiatal pénzért tapsolt Orbánnak az állami ünnepen."

    http://www.168ora.hu/itthon/orban-nem-hagyjuk-hogy-diktaljanak-nekunk-71976.html

    VálaszTörlés
  2. Na, igen. Újbeszélül "valódi nemzeti ünnep"-nek hívják azt, ahol fizetett statiszták tapsolnak. Én maradi azt hittem, az a valódi ünnep, ahol önszántamból vagyok.

    http://nol.hu/ajanlo/1_25_millioba_kerultek_az_orban-statisztak

    VálaszTörlés