2011. március 26., szombat

Menthetetlen

A jelenleg érvényes érettségi szabályok szerint egy érettségizőnek 3-8 oldalnyi érvelő esszét vagy műelemzést vagy összehasonlító műelemzést kell írnia, erre maximálisan 60 pontot lehet kapni. A szövegértési feladat megoldása 40 pontot ér. A két vizsgarészben elkövetett helyesírási hibákért 0-15 pontot kell levonni, 30 hibapont fölött már a maximális 15-öt. (Kivéve, ha a vizsgázó szakvéleményt mutat be arról, hogy diszgráfiás.) Megkülönböztetünk durva (3 hibapont), súlyos (2 hibapont) és egyéb (1 hibapont) hibákat.

Az érettségi megreformálása előtt 5-nél több durva hiba esetén a vizsgázó helyesírása (és így nyelvi jegye) automatikusan elégtelen volt.

Az államfő abban az ominózus egy sorban két durva hibát ejtett.

Mit válaszolna az oktatásért felelős államtitkár egy mai diáknak, ha érettségi dolgozatában elkövetett hibáit túlhajszoltsággal, rossz fizikai állapottal magyarázná?

A menthetetlent szerintem nem kell mentegetni.

1 megjegyzés:

  1. Majd ha az érettségiző diák magas posztra jut (ha marad a jelenlegi értékrend, miért ne juthatna?), akkor neki is szabad lesz durva helyesírási hibákat elkövetni. Különben is, örüljön, hogy még érettségizhet! Hiszen nemsokára nem is lesz iskolaköteles az ő korában lévő fiatal. Viszont cserébe korábban kaphat szavazójogot és börtönbüntetést. Ez ám a jövőkép!

    VálaszTörlés