2014. január 3., péntek

Kutyatrauma

Jó lenne ismerni a kutya lelkivilágát, akkor könnyebben tudnánk segíteni.

Hosszú kora esti sétát tettünk az igen gyéren kivilágított Szentgyörgymezőn, Zazának ismeretlen terepen. Távolról néhány hozzánk hallatszó petárdarobbanás riadalmat keltett benne, aztán félt a sötéttől(?), az éles lámpájú autóktól, a széltől... minden zajra fülelt. Már itthon voltunk, amikor Párkányban tűzijátékoztak – a durranások idáig hallatszottak. Hogy ez-e vagy ezenkívül más is az oka, a kutya olyan állapotba került, amilyennek még nem láttuk. Vacsoráztunk, de ő nem ment oda a táljához, el nem mozdult a lábunk mellől. Aztán jött velünk a szobába, s ingajáratban volt az íróasztalnál ülő B. és én közöttem. Oda állt az ágyamhoz, figyelte magát a tükörben, megkerülte az ágyat, B.-hez ment, álldogált, néha leült, de lefeküdni sem volt hajlandó – aztán vissza. Feszülten fülelt kifelé a lépcsőházba, az utcára, a meglibbenő függönyre... Hiába zörgettük meg a tálját, nem volt hajlandó kimenni a konyhába enni, inni, pedig máskor a hűtőszekrény ajtajának nyitására, tányércsörgésre ott terem. Jó másfél óra múlva vacsorázott, amikor a szoba küszöbéig hoztuk az ennivalóját. Aztán csak elfáradt: most itt alszik kettőnk íróasztala, két gazdi között, vigyázva mozdulunk, nehogy a széket rátoljuk.



3 megjegyzés:

  1. Ez teljesen normális viselkedés társasági kutyáknál, a durrogó hangtól van, az én kutyám is ugyanilyen, órákig remeg az ágy alatt pedig csak a lakásból hallja a kinti hangokat. Nem eszik/iszik, és szilveszterkor egy napig sétálni sem lehet kivinni. Aztán egy idő után rájön hogy nincs veszély és feloldódik. Legjobb ölbe venni és nyugodtan simogatni, de a Mimi olyan feszült hogy meg sem lehet fogni. Lehetne nyugtatót adni nekik, de én annak nem vagyok híve.
    Lili

    VálaszTörlés
  2. nagyon megviseli a kutyákat a petárdázás, szerencsétlenek ilyenkor szaladnak világgá. Zsömle egy szép, nagy, egészséges lelkületű kutya (nyilván mint Zaza), mégis egész testében reszketett, mint a kocsonya, ült az ölünkben a 35 kilós kutya órákon át.
    borzasztóan sajnáljuk őket, nem értik, hogy mi történik és miért, utóbbit én sem. :(

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a megerősítést, ma már minden rendben.

    VálaszTörlés