2014. július 22., kedd

London 6.


Királyok, hercegek nyomában



A szerintem külsőre egyáltalán nem szép Buckingham Palace – 1762, III. György óta az uralkodó lakóhelye – kapudísze. 

Az épületet Buckingham hercege építtette 1705-ben, azóta többször átépítették, kibővítették, díszítették. Az útikönyv szerint "600 szobája van: 19 díszterme, 52 királyi háló- és vendégszobája, 188 személyzeti hálószobája, 78 fürdőszobája. Az állami ünnepségek, hivatalos fogadások és királyi kerti ünnepségek színhelyéül szolgáló épület a világ csekély számú , ma is működő királyi palotája közé tartozik. A királynő alig egy tucat , a Green Parkra nézőszobát tart fenn magának... "



Őrségváltás indul.



St. James's Palace kapuháza

VIII. Henrik építtette a palotát, amelynek külső része többszöri tűz és átépítés után is nagyjából megőrződött. III. György Buckinghamba költözése után is ez maradt a hivatalos királyi rezidencia. "Ma itt kiáltják ki az új királyt, aki itt mondja el első beszédét. A külföldi nagyköveteket s St, James's-i udvarhoz nevezik ki, és innen viszi őket üveghintó az első udvariassági látogatásra a királynőhöz."



Albert, szász-coburg-gothai herceg, Viktória királynő férjének a szobra az Albert Memorialból: kezében  a Hyde Parkban 1851-ben megrendezett ipari világkiállítás katalógusa: a kiállított 100 ezer tárgy fele a Viktória-kori birodalomból érkezett. A sikeren (6 millió látogató) és nyereségen felbuzdulva Albert további kulturális-művészetpártoló-oktatási terveket szőtt: Dél-Kensington művészeti létesítményei őrzik tevékenysége eredményét.



A Memorial részlete

"Ez a német herceg  olyan bölcsességgel és energiával kormányozta Angliát huszonegy éven át, mint saját királyaink közül egy sem" – mondta róla 1861-ben bekövetkezett halálakor a miniszterelnök.



Diana népszerűsége töretlennek tűnik.

Az emlékséta jelképe fel-feltűnik a Hyde Parkban, ahol szökőkutat építettek az emlékére, a Kensington Parkban, ahol játszóteret neveztek el róla...



Kensington Palace

A palotát Orániai Vilmos és felesége, Mária vette meg 1689-ben Nottingham hercegétől, azóta a királyi családé. A hátsó részhez csatlakozó szárnyban lakott a férjétől különvált Diana is. (Nórával Kensingtonba jöttünk, amikor apa a Maryon Parkot kereste meg, ahol Antonioni a Nagyítást forgatta – neki az kultikus hely.)




A palota hátsó frontja mögött süllyesztett kert található – körbe van kerítve A park többi része alkonyatig nyitva. A Kensington Gardenst királyok nemzedékei alakították, nagyobbították, 1861-ben nyitották meg a nyilvánosság előtt. (A gyanútlan sétáló észre sem veszi, hogy már nem a Hyde Parkban sétál: a Serpentine hídtól nyugatra Kensington Gardens, keletre Hyde Park.)


(Az idézetek, adatok forrása a National Geographic London útikönyve.)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése