2014. július 26., szombat

London 7.

Londoni piros-fekete

Londonban a taxi fekete: elöl a vezető, mögötte egymással szemben 2-2 ülés. Vagy nem fekete, mint az a képeken látszik (van piros, okkersárga... is, ezt-azt reklámoz).

A "fekete taxi" sofőrje letette az állítólag nagyon nehéz "ismeretek" vizsgát, kiválóan ismeri a várost, teljes körű biztosítása van. 


A másik taxi a minicab – az útikönyv szerint nem megbízható, kivéve: Lady Cabs. Mi persze egyikkel sem utaztunk.


A londoni busz fönt, elöl – ha nem sietős a dolgod – kiváló városnézéshez. Oysterrel utaztunk, amelyet a vezető ajtajánál digitális leolvasóval kezeltünk. A bal oldali régi buszon volt kalauz, egy kütyüvel ő ellenőrizte; a leszállásjelző itt egy a fejünk fölött futó drót volt, amit meg kellett rántani. A buszt a megállóban tanácsos leinteni, mert ha nincs leszálló, nem áll meg.




 A piros londoni busz néha fekete.



 Piros-fekete és ilyen nagy a postaláda.



 Pirosak a telefonfülkék. Wifi van bennük.



Egy szép, piros-fekete(-arany) lámpaoszlop.


2 megjegyzés:

  1. Csak egy apró megjegyzés: a minicab is megbízható, bár ez ennél picit bonyolultabb. A minicabet nem lehet leinteni az utcán (tilos is felvennie így bárkit), megkülönböztető jelzés sem található rajta, kizárólag rendelni lehet az azt üzemeltető társaságtól. Kb úgy kell elképzelni mint millió kisebb-nagyobb (akár pár autós) magán taxitársaságot akik rendelésre fuvaroznak utasokat. Lényegesen olcsóbb, mint a rendes taxi (nagy a verseny), cserébe általában nehezebb "hozzájutni". De ha tervezett útról van szó és taxi kell mindenképpen megéri.

    VálaszTörlés
  2. Személyes tapasztalatom nincs, hiszek neked.

    VálaszTörlés