2008. május 21., szerda

Ma - sajtóműfajok tükrében

Hír
Ma mind a négy munkaközösség-vezető az igazgatóhelyettestől aláírásra megkapta az új átsorolását. A munkaközösség-vezetők megbízatása június elsejével megszűnik.

Kommentár
A Tanügyi Iroda vezetője ma szülőknek a volt Balassa Bálint Általános Iskola udvarán arról beszél, hogy a munkaközösség-vezetők lemondásukkal februárban cserben hagyták az iskolát, ez magyarázza megbízásuk visszavonását.

Jegyzet
Az igazgató május elsejétől igazgató. Az ő bizalmát egy februári lépés nem ingathatta meg. Az irodavezető köztisztviselő. A munkaközösség-vezetők megbízásának visszavonásában abszolút inkompetens. Hacsak nem egy előre eltervezett forgatókönyvről van szó, hacsak az új igazgató nem pártkatona. De köztisztviselőként viselkedik-e ekkor az irodavezető?
„A fejlődéshez minden feltételt szeretnék biztosítani. A feltételek között a legfontosabbak: az átlagon felüli felkészültséggel rendelkező tanári kar, az iskolavezetés, a jó pedagógiai program, a jó képességű, tanulni vágyó és tanulni akaró diák, valamint az elhelyezés körülményei”- írja a polgármester a szülőknek és a tanároknak küldött levelében. Aha.

***
Hír
A Szent István Gimnázium ideiglenes (2-5 év) helyének felajánlott volt Balassa épületét ma megtekintette néhány érdeklődő istvános diák, szülő és tanár.

Kommentár
„Olyan, szülőktől származó információk jutottak el hozzám, hogy többen szeretnék, ha az így szabaddá váló épületekbe (volt Balassa + a kollégium) kerülhetne a Gimnázium ideiglenesen.”
„Az épület egy 16 osztályos iskola céljára került annak idején átalakításra, így a kollégiummal együtt alkalmas lehet a Gimnázium ideiglenes elhelyezésére.” (a polgármester leveléből)

Jegyzet
Részvétem és elismerésem minden balassás diáknak és tanárnak, hogy diákéveiket, ill. munkaviszonyuk több évét ilyen körülmények között kénytelenek tölteni. Az iskolavárosban. A gyermekbarát városban. A 21. században. A diákok jó részét aligha, a tanárokat viszont vigasztalja az a hit, hogy van miért tűrniük: végleges és szép épületük záros határidőn belül kész lesz. Nekünk sajnos nincs meg ez a vigaszunk. Ezért - én személy szerint és még sokan mások – inkább maradnánk Kertvárosban.
Egyébként a volt Balassában nincs 13 akkora terem, amelyben 30 fő fölötti osztályaink (egy kivétellel) elférnének: az osztálytermek többsége – szemre - 20-24 tanuló elhelyezésére alkalmas. A kollégiumban csoportszobák állnak rendelkezésre. A polgármester maga is alkalmasabbnak tartja számunkra a volt Hell épületét.
Miért kaptunk akkor levelet? Az Istvánnal kapcsolatban a cselekvés látszatát kell kelteni? Kompromisszumkésznek kell mutatkozni?

Tudósítás
„Orbán Viktor… a zárt tanácskozáson mintegy félórán át beszélt többek között arról, mit kell tenniük azért, hogy elnyerhessék a választók kegyét. Megjegyezte, nem engedhetik meg maguknak, hogy helyben botrány legyen. Mint mondta, az a jó polgármester vagy választókerületi elnök, aki ura a helyzetnek, és nem hagyja odáig fajulni a dolgokat, hogy a helyi botrányokból országos ügyeket kovácsolhasson az MSZP. Településneveket ugyan nem mondott Orbán, de névtelenséget kérő fideszes politikusok a Népszavának azt mondták, vélhetően többek között az egri, a nagykanizsai ügyekre gondolt, és talán az sem tetszik mindenkinek, ahogy Esztergomban mennek a dolgok.” (újsághír)


Glossza 1.
Az önkormányzatnak az Istvánnal kapcsolatban nem volt semmiféle koncepciója.
Helyesbítés: Az önkormányzatnak az Istvánnal kapcsolatban nem volt semmiféle negatív koncepciója.
Kérdés: Már van?

Glossza 2.
- Az önkormányzat az Istvánnal kapcsolatban nem tett, nem tervezett semmi rosszat.
- Az is elég, ha 2005 decembere és 2007 áprilisa között semmit sem tett.
- Az István jelenlegi helyzetéért nem az önkormányzat a felelős. Az István jelenlegi helyzetét bizonytalanságot keltő volt vezetésének köszönheti.
- „Szó bennszakad, hang fennakad,
Lehellet megszegik.”

Glossza 3.
A mai magyar nyelv érdemi viták lefolytatására alkalmatlan. A szavak elveszítették közmegegyezésen alapuló jelentésüket. Vagy lehet, hogy nem a szavakkal van baj?

1 megjegyzés:

  1. Nem a szavakkal van a baj, hanem eltűntek az eszmények, drága politikusaink pedig azt csinálnak amit akarnak. De miért hagyjuk, miért élünk 4 éves diktatúrákban? Ha már 100 millió ellopása se veri ki a biztosítékot a seggét mutogató új miniszternél, akkor mit várunk a helyi politikától? Egyre többet engednek meg maguknak, de mégegyszer kérdezem miért hagyjuk? Ja hogy nem érdekel a politika. Hát akkor így jártál nemzetem, mert viszik már a templomot és az iskolát.

    VálaszTörlés