2008. május 31., szombat

Déjá vu

„Babarczy László távozása után Kaposvár önkormányzata tavaly Znamenák Istvánt nevezte ki a Csiky Gergely Színház igazgatójának, aki Mohácsi Jánost vezető rendezőnek kérte fel. Mindketten évek óta tagjai a színháznak, a társulat támogatásával kerültek pozícióba. Ám már megbízatásukkor közbeszéd tárgya volt: nem elég Fidesz-közeliek, márpedig a fideszes többségű városban ez komoly hendikep. Egy év >próbaidőt< kaptak, mialatt a város önkormányzata Schwajda György személyében megtalálta az új igazgatót.”

„A városházán alighanem úgy gondolták, egy esztendő alatt csak levadásznak maguknak valakit. Más kérdés: én [Mohácsi János] most azt javasoltam Znamenák Istvánnak, hogy ne adjon be pályázatot. Ő mégis azt mondta. Ne könnyítsük meg a dolgukat.”

„Nem tudom, létezik-e Fidesz-doktrína, amely szerint meg kell szerezni minden közművelődési és egyéb intézmény vezetői pozícióját. De Kaposvárott egyetlen közintézmény élén sem látni olyan embert, aki ne lenne valamiképpen Fidesz-közeli. Nem tudom, milyen ideológia van a dolog mögött, de önmagában is komoly probléma lehet. A színház vezetése ugyanis éppolyan szakma, mint egy kórházé. (...) Rettenetesen egészségtelen, ha a politika akarja meghatározni a színház ízlésvilágát.”

„Az egyik Boccaccio-novellában az udvari bolond azt mondja a hercegnek, hogy az ura felesége süket. Az asszonyának pedig azt, hogy a herceg süket. A hercegi pár addig ordítozik egymással, míg ki nem derül a turpisság. A herceg akkor megdühödik, s halálra ítéli a bolondot. Mielőtt a vesztőhelyre vinnék, a bolond azt mondja: hibát követnek el, hiszen egy év alatt megtaníthatná beszélni a herceg szamarát. Engedélyt kap rá. Mire barátai faggatni kezdik. Miért vállalt lehetetlen feladatot? A bolond azt feleli: ó, egy év az nagyon hosszú idő. Meghalhat a herceg, meghalhatok én, megtanulhat beszélni a szamár. Kaposvárott most körülbelül ez a helyzet.” (168 Óra)

1 megjegyzés:

  1. „A városházán alighanem úgy gondolták, egy esztendő alatt csak levadásznak maguknak valakit. Más kérdés: én [Mohácsi János] most azt javasoltam Znamenák Istvánnak, hogy ne adjon be pályázatot. Ő mégis azt mondta. Ne könnyítsük meg a dolgukat.”
    "ó, egy év az nagyon hosszú idő."
    Hát igen, úgy látszik, tényleg nincs semmi új a nap alatt...

    VálaszTörlés