2008. szeptember 25., csütörtök

Isten malmai...

MTI

2008. szeptember 25., csütörtök 20:06
Újjáépítették és csütörtökön átadták a gyalogos és kerékpáros forgalom számára azt az Ipoly-hidat, amely az egymástól három kilométerre fekvő szlovákiai Bussát (Busince) és a magyarországi Nógrádszakált köti össze. A híd a második világháborúban semmisült meg és a két település lakóinak 60 kilométeres kerülő utat kellett tenniük, hogy elérjék egymást. A két hónap alatt újjáépített híd mintegy 500 ezer koronába (1 euró 30,26 korona) került. A híd újjáépítéséről 2005 októberében Kóka János akkori gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Pavol Prokopovic szlovák közlekedési miniszter írt alá szándéknyilatkozatot. A hidat eredetileg 2007 végére tervezték megépíteni.
(A fotóért köszönet Rigó Tibornak, a Nógrád Megyei Hírlap újságírójának.)

Apám ezen a hídon járt át Bussára (most látom először magyarul leírva, a kiejtés alapján azt hittem, hogy egy -s) inas korában. Ebbe a faluba ment férjhez valamikor a 2. világháború táján apám későbbi sógornőjének a nővére. A folyó túloldalán laktanya áll(t), '68-ban egyszerűen átgázoltak a vízen a magyarok, és lefegyverezték a túloldali katonákat. Akkor még volt Szakalban (is) határőrség. Nem is tudom pontosan, hogy hol volt anno ez a híd. A magyar oldalon ott nincsenek házak, csak marhalegelő. Ha gyertyaégetéskor otthon járunk, feltétlenül megnézem.


Gyakran jártam viszont a másik berobbantott hídnál. Ez Mulyadra vezetett, az út tovább Losoncra. A képen jól látszik egy fasor az egykor nem a semmiből jövő út két oldalán. Utána kell néznem, hogy itt jött-e át Madách meglátogatni barátját, gyermekei későbbi gyámját, vagy a most újjáépített hídon, esetleg Ráróspusztánál. Egykor ilyen sűrűn voltak hidak az Ipolyon. Mulyadon van az az érdekes, betonelemekből épített kék templom, amelyik a konyhaablakunkból látszik. Ha jól emlékszem, 2010-ben lesz 100 éves - az évfordulóra remélem renoválják. Mulyadon már voltam, Bussán még soha - ideje lesz.

2 megjegyzés:

  1. Könnyen megtalálom?

    VálaszTörlés
  2. Mármint a Bussára vezető hidat? A szakali vasútállomással szemben látszik a túloldali templom - egyenesen abban az irányban, keresztül a réten az út odavezet. Lásd legutolsó bejegyzésem: A túloldalon és otthon...

    VálaszTörlés