2009. február 1., vasárnap

Ceruzaforgácsok x.

Ezen a télen hideg már volt, de legalább akkora és annyi ideig megmaradó hó, hogy a gyermek szánkózni tudjon, nem. Ezért is örültem, hogy ma kis ideig nagy pelyhekben hullt - de semmi. A múlt héten volt olyan reggel, hogy azt hitte az ember, itt a tavasz. De még nem bánom, ha tél van, csak fehérséget is szeretnék. Olvasom, hogy Spanyolországban hólánccal küszködnek, Madridban és környékén a napokban 30 cm hó várható. Ide is juthatna belőle.

Csütörtökön a Művészetek Palotájában voltunk A népzene ünnepén. Jók voltak Sebőék is, de őket ismerem, a Szászcsávási Zenekar a három prímással fenomenális, a délszláv zenét játszó Söndörgő fantasztikus, Pál István "Szalonna" nem különben. A román, cigány, magyar, délszláv zenét hallgatva az ember nem is érti, mi bajuk itt a Kárpát-medencében az embereknek egymással. A koncert kicsit késve kezdődött, s a kiadott műsorral szemben 11-ig tartott, negyed 1-re értünk haza. A gyermek velünk volt, a második félidőt nehezen bírta, a kocsiban már aludt. Gondoltuk, reggel nem ébresztjük, kicsit később megy iskolába, de ébresztés nélkül felkelt, neki menni kell. A kötelességtudat.

Tegnap végigolvastam Bokros tanulmányát. Józan látlelet és cselekvési program. És fájdalmas persze: kulturális szemléletváltást hirdet, harcot a járandósági kultúra ellen.
Két idézet az oktatás területéről:
"A középiskolák esetében azonban már lehet érdemi versenyről beszélni. A 14 éven felüli diák már beköltözhet kollégiumba, ahonnan csak hétvégeken látogat haza. Ha valamire, akkor a középiskolai kollégiumok hálózatára sokkal több pénzt és figyelmet, törődést, sőt szeretetet kell fordítani, mert itt dől el társadalmunk felének jövője, különösen a hátrányos helyzetűeké. Különösen a cigány származású fiataloké. A túl sok gimnázium mellett tehát újjáépítendő és megerősítendő a szakközépiskolák és a szakmunkásképző intézetek hálózata."

"Bátran és egyértelműen ki kell végre mondani, hogy Magyarországon nem szükséges ennyi és ilyen rossz minőségű felsőoktatási intézmény. A 77 akkreditált egyetem és főiskola közül érdemes megtartani maximum 20-25 intézményt, a többit pedig nem beolvasztani kell a megmaradókba, hogy azok még nagyobb vízfejet növesszenek, hanem be kell zárni."

Itt Esztergomban kollégium- és egyetem-ügyben éppen ellenkező előjelűek a törekvések.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése