2009. február 12., csütörtök

Válaszvariációk

"Ha ön igennel válaszol, akkor támogatja, hogy eredeti állapotában építsük újjá a Fehér Tornyot, ha nemmel, akkor a csonka változat fennmaradását választja. Támogatja a fehér Torony teljes újjáépítését?"

"Ha ön igennel válaszol, akkor támogatja, hogy eredeti állapotában állítsuk helyre a Studiolót, ha nemmel, akkor a lapos betontető fennmaradását választja. Támogatja a Studiolo teljes újjáépítését?"

"Ha ön igennel válaszol, akkor a Vár aranykorát idéző Lovagterem újjáépítését támogatja, ha nemmel, akkor a jelentéktelenebb, kisebb épületek fennmaradását választja. Támogatja a Lovagterem teljes újjáépítését?"

IGEN mindhárom kérdésre, ha én lehetek a királykisasszony.
IGEN, de az eredetiség jegyében kéretik lebontatni a Bazilikát, visszahordatni a legyalult dombot.

"Az esztergomiak alapvető érdeke az, hogy a torony az eredeti, a most láthatónál sokkal szebb, pompásabb, XV. századi formáját, állapotát bemutató változat készüljön el a mostani torzó helyett. (...) Vitéz érsek udvara az európai udvarok egyik legcsillogóbbika volt. ... nekünk, esztergomiaknak ezt az értéket kell megmutatnunk magunkról."

Hogy mi az esztergomiak alapvető érdeke, azt aligha jelentheti ki egyetlen ember. Hogy mi az eredeti, mihez képest, szakemberek tudományos diskurzusainak tárgya lehet. Hogy milyen volt Esztergom királyi udvarként vagy a reneszánsz érsek korában... Hát igen. Világbirodalmak is tűntek el a történelem süllyesztőjében. Sic transit gloria mundi.

Jól együtt tudok élni azzal, hogy a város hajdani jelentősége, pompája a múlté. De esztergomi polgárként nem tudom elfogadni, hogy a városnak a turista hovatovább fontosabb, mint saját lakói. 19. éve itt élve figyelem, várom türelemmel a piac, a buszpályaudvar ügyének megoldását (még mindig csak a „majd”-nál tartunk), az utak, a játszóterek állapota katasztrofális – hogy csak a legszembetűnőbbeket említsem. Az iskolavárosban az ingyenes közoktatásban van olyan iskola, ahol a tantermek kifestését, a függönyök beszerzését hosszú évek óta a szülők oldják meg, mert azt gondolják nem mindegy, milyen körülmények között töltik a gyerekek a napjaikat, de hogy a vizes blokkok felújítása is a szülők anyagi hozzájárulásával történjen…

NEM, NEM, NEM… A város lássa el alapfeladatait, ne urizáljon! Nem akarok Patyomkin-falut.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése