2010. augusztus 7., szombat

Egy (jól) működő ország

A falu hosszan elnyúlik a B168 mentén, 2-3 másik településsel szinte egybeépült, a hegyoldalban elszórva szintén házak – mindegyikhez aszfaltozott út vezet.


Ettől a táblától jó 500 méternyire áll ez a Bauernhof – aztán vége az útnak, következik a rétség, egy másik lankán egy másik ház, másik úttal.



Ez van a háztetőn.


Ezen a régi házon jól látszik a hagyományos alpesi építkezés: alul vakolt, felül fa, kétszintes. (A nagyobbakon kint a "Zimmer/Appartement/Ferienwohnung frei" tábla.) Az erkélyen futómuskátlik (és más egynyári növények).



A mellette lévő alsó szintje több évszázados lehet.


Túrázásunk idején a Grossglockner fölött felhős ugyan, de alacsonyabban és a völgyben bőszen süt a nap – pólónk kivágásának nyoma a bőrünkön marad.




Kora délután jólesik a hideg Kaiser a panzió teraszán. Később beborul, feltámad a szél, zápor után lehűl a levegő. Az erkélyen ülök, kecskemekegést hallgatok, szivárványt nézek... Dörög, a meteorológiai előrejelzés bejött. A salzburgi kirándulást szerdára halasztjuk, kedden kicsit esik, bóklászunk a környéken – a mindenre kiterjedő szervezettség íme képekben.



A németül nem tudók kedvéért: "A kutyaürülék megbetegít. Ne hagyd a kutyádat a táplálékomba sz...!" A másik táblán: "Kutyatulajdonosok! Az erdőben szabadon futkározó kutyákat lelövik."


Kutyaállomás

Az első reggelinél az asztalon találjuk a bejelentőlapot – kitöltöm, négy példányban készül – mellette egy térkép és egy programfüzet a környék egész éves rendezvénykínálatával. Az egyik családtag a bejelentő 4. példányát (Gutschein) a kezünkbe adja, és felhívja a figyelmünket, hogy ezt felmutatva ingyenesen léphetünk be az uszodába (x helyen meg kedvezményre jogosít): a vizet napenergiával melegítik úszóhőfokra, van csúszda, gyerekpancsoló, büfé.



Apa és a gyermek délután ki is próbálják (én nem tudok úszni): a 4. példányon alig olvasható valami, a pénztárosnő megkérdezi a nevet, beírja a számítógépbe... igen, mindent lát, rendben. Ez egy működő ország. Európa. Senki nem akar csalni, becsapni. Semmi puccosság – csak esztétikus célszerűség. Természetes kedvességgel viselkedő háziak és idegenek.

(Fotó: saját, az utolsó: R.B.)

4 megjegyzés:

  1. Pontosan ezt szeretem benne, vagyis, hogy MŰKÖDIK.

    VálaszTörlés
  2. Ezért van ott jelentős idegenforgalom és élhető környezet. Esztergom meg nem tudja kihasználni, páratlan lehetőségeit, mindig valaki mást hibáztat. Sok apró dolgot kellene csak hozzáértéssel, tudással, szorgalommal működőképessé tenni. Egyébként csak a „nagyot álmodni” marad.

    VálaszTörlés
  3. ezt mondtam a svájciaknak, amikor megkérdezték, mi a legnagyobb különbség. hogy itt minden ki van írva.

    VálaszTörlés
  4. nem tudom, hogy a B168 mentén fekszik-e, de a képek felidézték bennem Grünau im Almtal falucskát, ahol szintén minden működött, nem is akárhogyan, pedig amikor mi egy hetet töltöttünk ott, 1989 nyarát irtuk...

    VálaszTörlés