2010. augusztus 6., péntek

A morális viszonyokhoz

...az országot sújtó erkölcsi válságon nehezebb feladat lesz úrrá lenni, mint a gazdaság mélyrepülését kezelni – mondta Nemzeti Erőforrás Minisztériumának szociális és ifjúsági ügyekért, valamint családpolitikáért felelős államtitkára.

Én is így gondolom.

A morális viszonyok javításához elengedhetetlen feladat a fiatalokat visszavezetni azokhoz az értékekhez, melyek segítik őket abban, hogy képesek legyenek túljutni a mindennapok nehézségein.

Érték-e a tudás? Érték-e a tradíció? És az igazmondás? Érték-e a közösségi és a magántulajdon? Szükséges-e hogy a fiatalokat tanító tanárok tudják a szaktárgyukat, a szakmájukat? Megengedhető-e, hogy a fiatalok nevelésére vállalkozók (a ’visszavezetők’) hazudjanak, lopjanak?

Igen, igen, igen, igen... Nem, nem, nem… (Mert arra gondolni sem merek, hogy a mindennapok nehézségein ezeket megkerülve is túl lehet jutni.)

De amíg ezek a (morális) szempontok a valóságban nem számítanak, fontosságukról lehet akár heti 10 etikaórát is tartani (meg nemzetrajzot meg vármegyetörténetet)…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése