2010. augusztus 11., szerda

Mit jelent?

Az előző poszt írása közben megakadt a szemem ezen a mondaton: "...javaslom, hogy az iskolákban engedélyezzük a heti 6 délelőtti (alsóban 1 x 2 óra – a már működő úszás miatt - illetve a maradék 4 órát javasoljuk minden nap egy-egy órában bevezetni, a felsőben 3 x 2 óra) és a délutáni 4 (2 x 2 óra) testnevelés óra bevezetését."

Óbeszélül: írjuk elő, tegyük kötelezővé – újbeszélül: engedélyezzük. Elképzelem, ahogy ott állnak az igazgatók, szülők, gyerekek az iroda ajtajában, levelekkel bombázzák a hivatalt, folyton cseng a telefon... És győzelem: engedélyezik.

Aztán van itt valami más érdekesség is, mármint nyelvileg: az előterjesztésben a többes szám első személy különböző mi-csoportokat jelöl.

"Véleményem szerint a lélek megerősítésére a bizalom, a hit megszilárdításán keresztül juthatunk el. Amit az iskolában úgy tudunk erősíteni, ha minden tantárgy tanításába is „belecsempésszük” a haza-, a szülőföld iránti szeretetet, de mellette kifejezetten olyan tantárgyakat is tanítunk..."

1. Bárki, mi mindannyian.
2. A tanárok. Esetleg: rendelkezésein keresztül a fenntartó, az önkormányzat, vagyis a döntést hozó képviselő-testület.
3-4. Tantárgyakat a tanárok tanítanak. Itt a többes szám első személybe az előterjesztő vagy önmagát érti még bele, vagy magával együtt a többi képviselőt is. Persze Esztergomban nincs már ebben semmi meglepő, hiszen az elmúlt tanévben tanári végzettség nélküli képviselő is taníthatott az Istvánban. Szóval: tanítunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése