2010. november 2., kedd

Gyerekek, tanuljatok nyelveket! (2.)

„»Sólyom László elemezte az Alkotmánybíróságnak a 98 százalékos különadó alkotmányellenességét megállapító keddi döntését követő események nyomán kialakult alkotmányjogi helyzetet, különös tekintettel az Alkotmánybíróság hatásköre tervezett korlátozásának – a jogállamiság alapjai szempontjából« – aggályos voltára. A találkozót Sólyom László kezdeményezte.”

„… ha el akarjuk érni célunkat, nem érdemes az új szabályokat a régiek tükrében nézni. Mindannyiunk számára fontos tanulság: a régi szabályok nehezítik az előrejutást. Ezért bízom abban, hogy az új alkotmányban feloldhatóak lesznek az új célok és a régi szabályok közötti ellentmondások.”

„… el lehetne gondolkozni, hogy a képviselők több mint kétharmada által megszavazott törvényeknél se legyen jogosult az AB normakontrollra.”

Volt idő, amikor egy pártnak gyakorlatilag 100%-a volt az országgyűlésben. Volt idő, amikor a forradalmi célok elérését gátolták a régi szabályok. Volt idő, amikor nem volt alkotmánybíróság. Volt idő, amikor az emberek forradalmi lázban égve hitték, hogy most igazságos világ születik. Volt idő, amikor sokan becsukták a szemüket, fülüket.

„Olyan volt ez az idő, mintha pókháló lepné be az életet. Minden nappal sűrűbb, tapadósabb volt a háló. Ezt nem lehetett mindig közvetlenül, rögtön érzékelni. De mindennap kibocsátott a Pók egy fonalat. Most a tankönyvek, az iskolák. Most a közmunkarendelet. A házbizalmi, a mind kisebb ellenőrző körzetek hatósági pókhálója, a magánélet, az olvasmányok, a munkahely, a szemetesveder, a családi élet ellenőrzése. Ma egy embert tüntettek el, holnap egy régi, bevált intézményt. Vagy egy fogalmat. Valahányszor »rezzent a háló«, a Pók és a kis pókok körülnéztek. Jó lesz, amit csináltak? Jól csinálták?... Milyen hőfokú az ellenállás?... Egyszerre neszeltek Kelet és Nyugat felé: talán mégsem olyan süket és tunya a Nyugat, mint ahogy remélték. Talán közbeszól, tiltakozik, követeli, hogy tartsák be a szerződéseket. Amikor nem történt semmi, fellélegeztek. A pókháló – láthatatlanul, de tapadósan, guzsalyosan – megsűrűsödött. És a Pók nem pihent, eregette a szálakat, ernyedetlenül.”

(Márai Sándor: Föld, föld!...)

5 megjegyzés:

  1. Amíg "csak" a szűk környezetünkben érzékeltük ezt a "minden nappal sűrűbb, tapadósabb pókhálót", legalább abban reménykedhettünk, hogy ezt az ország, a nagyobb közösség nem engedheti, hiszen napnál világosabban látható, hogy mi folyik itt. Most már egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy erre sem lehet számítani. Igen, én is azt mondom: kell a nyelvtudás, hátha máshol legalább a fiataloknak több esélyük lehet.

    VálaszTörlés
  2. Az utóbbi időben gyökeret vert a fejemben egy nyugtalanító gondolat: Esztergom vajon nem egy nagyobb kísérlet része (volt)? Meggyes Tamás politikai/jogi/emberi "megoldásai" időnként megdöbbentő egyezést mutatnak Orbán Viktoréval. A megosztott (és megtévesztett, megfélemlített) esztergomi polgár pedig jódarabig volt kénytelen elszenvedni ezek következményeit.
    Lehet, hogy nagyobb a baj... nem csak egy városé...

    Üdv,
    becketman

    VálaszTörlés
  3. Azért fura úgy felnőni, hogy már gyerekkorom óta megvetem azt, amiért mások vakon rajonganak.

    VálaszTörlés
  4. becket
    Néven nevezett valami hasonlót maga is mondott – csak nem akartak neki hinni.

    VálaszTörlés
  5. A szellemi elit megbízhatatlan lett. Nem ellenőrzi, nem kéri számon a hatalmat, mert behódolt.

    VálaszTörlés