2011. február 22., kedd

Oktatás és politika

"... fontosnak tartotta »a munka becsületére, a kötelességtudatra és az igazmondásra« való nevelést, ezért olyan iskolarendszert szeretnének létrehozni, amelyben ezek az értékek előtérbe kerülnek"idézet az oktatásügyi államtitkártól.

Azt gondolom: ezek az iskolában eddig is előtérben voltak.

„A közoktatásban alkalmazottak – beleértve az intézmény nem pedagógus alkalmazottait is – mindennapi életvitelének meg kell felelnie a nevelő-oktató munkát végzők, azt segítők kiemelt erkölcsi követelményeinek, a fokozott társadalmi elvárásoknak.”

Azt szeretném, ha a politikusok példát mutatnának a pedagógusoknak, s ezeknek az erkölcsi követelményeknek, fokozott társadalmi elvárásoknak maguk is megfelelnének. (A példamutatásig persze hosszú az út, egyelőre elég lenne valamennyit ledolgozni a hátrányból.) Mert a statisztikák tanúsága szerint nem kétséges, hogy kiknek milyen a megfelelésük.

2 megjegyzés:

  1. Kedves Melinda, komolyan gondolja, hogy a politika és az erkölcs összeegyeztethető? Volt illetve van erre Magyarországon példa? Ebben az országban, ezen belül is "mintaváros"-ban élve nem hiszek benne, hogy bármi köze lenne a kettőnek egymáshoz.

    VálaszTörlés
  2. Az idealista énem azt mondja: igen. Ha a kettő között súlyos konfliktus támad, ki lehet hátrálni a politikából.

    A realista énem meg a tapasztalatom szerint: konfliktus esetén vereséget szenved az erkölcs. Szemtanúi voltunk és vagyunk ennek itt is, most is.(Ennél van rosszabb: akikben az erkölcsi érzék ki sem fejlődött.) De azért most is látok olyanokat, akik a kettőt össze tudják egyeztetni. A számadás az út végén készül.

    VálaszTörlés