Örményországban ettem: ez egy
lapos, kenyértésztából készült nagy, kerek, lángosszerű valami, amit ott kenyér
gyanánt boltban is árulnak. Erre gondoltam, amikor T. azt mondta, hogy reggelire
egy kis örmény kávézóban lavast és kvaszt fogunk kapni. Aztán kiderült, hogy
sokféle lavas van, ill. hogy tágabb értelemben a lavas egy speciális tésztafélét
jelenthet.
Reggelire egy rétestészta
vékonyságú lavasba hús, zöldségek, néhány szem nagyon vékony rósejbni volt
csomagolva, a lavas nyitott végén az ízkavalkád végső elemeként fokhagymás
tejfölbe tunkolt salátalevél lógott ki. Az ételt alufóliába csomagolva
szolgálták fel.
A meglátogatottak közül nekem legjobban tetsző kávéház/étterem a Petróleumlámpa kávéház (részletek és sok fotó itt).
Ez az az épület: lenn és az első emeleti ablakban a petróleumlámpa feltalálóinak szobra.
Az üvegezett tetőteraszon ettünk. Íme a kilátás egy részlete. (Jó lenne látni a havas háztetőket is.)
A gyermek lavast eszik, fokhagymás-tejfölös szószba mártogatja. Az étel neve (idemásolom angolul a kétnyelvű étlapról): Lavash flat bread crispy chips.
Ez volt az én ebédem (délelőtti cukrászdázás után): sajttal töltött lavas, mustáros-tejfölös szósszal. Finom barna sört ittam hozzá.
Ezt most találtam: tudományos igényű néprajzi cikk a lavasról.
Ej, de megéheztem, köszönöm a cikkeket is.
VálaszTörlés