2009. július 13., hétfő

Fegyelmi

Reggel, mikor felébredtem, arra gondoltam: milyen jó, hogy most élek. Most csak az egzisztenciám veszíthetem el, néhány évtizeddel korábban már jött volna értem "a nagy fekete autó"...

45. § (1) Fegyelmi vétséget követ el a közalkalmazott, ha a közalkalmazotti jogviszonyból
eredő lényeges kötelezettségét vétkesen megszegi.
(2) A fegyelmi vétséget elkövető közalkalmazottal szemben kiszabható fegyelmi büntetések:
a) megrovás;
b) az előmeneteli rendszerben történő várakozási idő legfeljebb egy évvel történő meghosszabbítása;
c) a jogszabály alapján adományozott címtől való megfosztás;
d) magasabb vezető, illetve vezető beosztás fegyelmi hatályú visszavonása, valamint
e) elbocsátás.
46. § (1) A fegyelmi eljárás megindítását - a törvény eltérő rendelkezése hiányában - a kinevezési jogkör gyakorlója (...) rendeli el. Erről egyidejűleg a közalkalmazottat írásban értesíteni kell.
47. § (1) A fegyelmi eljárás során vizsgálatot kell tartani. (…)
(3) A vizsgálóbiztos a kijelölésétől számított tizenöt napon belül köteles a vizsgálatot lefolytatni és ennek keretében a fegyelmi vétség elkövetésével alaposan gyanúsított közalkalmazottat meghallgatni. A vizsgálat időtartama indokolt esetben egy alkalommal, legfeljebb tizenöt nappal meghosszabbítható.
(4) A vizsgálat során a közalkalmazottal közölni kell a kötelezettségszegés elkövetésével kapcsolatos megállapításokat és azok bizonyítékait. Módot kell részére adni, hogy azokra észrevételt tehessen és további bizonyítást javasolhasson. Lehetővé kell számára tenni, hogy az ügy iratait megtekinthesse. A közalkalmazott védekezéséről és a lefolytatott bizonyításról jegyzőkönyvet kell felvenni.
49. § (1) Az ügy érdemében háromtagú fegyelmi tanács határoz.
50. § (1) A fegyelmi tanács a vizsgálóbiztos előterjesztésétől számított tizenöt napon belül tárgyalást tart. A fegyelmi tanács tárgyalását úgy kell kitűzni, hogy arról a felek az értesítést a tárgyalás előtt legalább három munkanappal megkapják.
(2) A tárgyaláson a munkáltatót az ügy vizsgálóbiztosa képviseli, a közalkalmazott jogi képviselőt is igénybe vehet. A tárgyalás nyilvános. (…)
(3) Ha valamelyik fél, vagy képviselője a tárgyaláson nem jelenik meg, tárgyalást tartani és az ügyet érdemben elbírálni csak akkor lehet, ha a felet és a képviselőjét szabályszerűen értesítették. Elbírálható az ügy, ha a vizsgálóbiztos, a közalkalmazott vagy képviselője bejelentette, hogy a tárgyaláson nem kíván részt venni.
(4) A fegyelmi tanács a tényállás tisztázása céljából bizonyítási eljárást folytathat le, ennek keretében különösen tanúkat hallgathat ki, iratokat szerezhet be, szakértőt vehet igénybe, szemlét tarthat.
51. § (1) A fegyelmi tanács az első tárgyalástól számított legkésőbb harminc napon belül zárt ülésen, szótöbbséggel határoz, döntését indokolt írásbeli határozatba foglalja.
(Kjt. - kiemelések tőlem)

Elég gyakran, jobban mondva folyamatosan, mióta gondolkodni tudok, lelkiismeret-vizsgálatot tartok. Jelentem: tiszta. Nincs bűntudatom. Bármennyire is sulykolják, hogy legyen.

1 megjegyzés:

  1. Tisztelt Tanárnő!
    Azt írja ön, hogy nincs bűntudata!
    Ha megengedi, arra kérem Önt és tisztelt kollegáit, hogy ne is legyen, főleg nem egy
    kicsinyes ember bosszúálló magatartása miatt ne! Nagyon bízom abban, hogy lesz erejük és kitartásuk, kiállni az igazuk mellett! Nehéz dolguk lesz, az már biztos!
    Drukkolok Önöknek!
    Tisztelettel. Zsákovits Ferenc

    VálaszTörlés