2010. január 11., hétfő

Szerinted?

Úgy érzékelem, hogy nagy igény erre vagy az ilyen típusú párbeszédkísérletre nincs. Teszek még egy próbát.

A múlt hétfői idézet (is) Popper Pétertől származik (A tigris és a majom. Popper Péterrel beszélget Mihancsik Zsófia)


"32
Arról, hogy semmitől nem kell félni
Ha jó ügyet védesz, mitől is félhetsz? Mi is történhetik veled? Letepernek, megrágalmaznak, kirabolnak, meggyaláznak? Vádakkal fordulnak ellened, hamisan ítélnek? Mindez nem változtat azon, hogy az ügy, melyet védtél, jó volt, s ezért jó volt az is, amit csináltál, mikor a jó ügy védelmére szegődtél. Ilyenkor ne törődj senkivel és semmivel, csak az ügy igazával, melyet meg kell védened. Végül is tehetetlenek az igazsággal szemben. Letiporhatnak, de meg nem győzhetnek, vádolhatnak, de meg nem hazudtolhatnak, elvehetik életed, de nem vehetik el igazságod. Csak akkor nem vagy magányos az életben, ha jó ügyet védesz. Nincs fizetség és jutalom az ilyen perben. De nincs alku sem. Ezért soha ne félj kimondani azt, amiről egész lelkeddel tudod, hogy igaz."


Így gondolod?
Így is teszed ? (Mekkora a távolság a gondolat és a tett között?)
Fontosabb az igazság, mint az élet? Vagy csak az Antigonék esetében?
Milyen ár nem túl nagy az igazságért?

8 megjegyzés:

  1. Attól függ, hogy olyan igazságot kell e védenünk, ami jelentéktelen, vagy olyat amin esetleg sok múlhat, viszont bármit teszünk is, a dolgokon mi nem változtathatunk, vagy pedig olyat amit, ha nem védünk nem tudunk később tükörbe nézni.. El tudok képzelni olyan helyzetet, amikor az igazság fontosabb az életnél.

    Egyébként a megcsappant aktivitás részben a vizsgaidőszaknak is betudható talán.

    VálaszTörlés
  2. Én tegnap megvédtem a legnagyobb igazságot, ami létezik a földön. Azaz megpróbáltam. Elmondtam mindent, amit tudtam róla.
    A barátnőm nem hitt nekem. Most oda a barátság, de az igazság megmaradt. Ezt kellett tennem.

    VálaszTörlés
  3. Nehéz elhinni, hogy egy nap alatt "oda" legyen egy barátság..
    Egyébként érdekes lenne tisztázni, hogy csak egy igazság létezik, vagy több. Tehát az ember nem az igazságért harcol, hanem az igazságtalanság ellen.

    VálaszTörlés
  4. Névtelen 1:49
    Az idézetben nem jelentéktelen igazságról van szó (ilyen miatt nem fognak eltiporni).
    A tükörbe nézni tudás szerintem is fontos, tartásnak, önazonosságnak is nevezhetem. (Más kérdés, hogy sokan a szemüket vagy a belső látásukat módosítják...)
    De honnan tudjuk előre, hogy bármit is teszünk, a dolgokon nem változtathatunk? Mérlegelünk, számítgatunk, mert félünk?

    Névtelen 16:48
    Én nem tudom, mi a földön a legnagyobb igazság.

    Névtelen 19:16
    Az utolsó mondatoddal teljesen egyetértek.

    VálaszTörlés
  5. Röviden azért lett vége egy nap alatt a barátságunknak, mert nem akarta elfogadni, hogy hívő lettem. Isten a legnagyobb igazság.

    VálaszTörlés
  6. Szerintem az igazságot nem lehet megítélni. Két ember számára teljesen mást jelent egy dologgal kapcsolatban az igazság. Ha mindkettő tiszta szívéből hiszi, hogy az általa hangoztatott dolog igaz, akkor kinek áll jogában eldönteni, hoyg mi az igazság? Hiszen mindkettő éppen egyformán igaz. Csak más. De attól még igaz.

    VálaszTörlés
  7. Ez így van. Szerintem nem is kell egyet érteni mindenben. De tudni kell megbeszélni az ebből adódó konfliktusokat és ennyi még nem ok ahhoz, hogy a barátság tönkremenjen. Ezért nem értem a barátnőmet. 5 éves kitűnő barátság volt.

    VálaszTörlés
  8. Névtelen 14:23
    A dolgok megítélésében nyilvánvalóan vannak szubjektív elemek is, de nem hiszem, hogy az igazság ilyen mértékben relativizálható. (De nem is két ember közötti igazságtevésről van itt szó.)

    Névtelen 18:26
    A párbeszédkísérlet a posztban idézett gondolatról (kellene, hogy) szól(jon).

    VálaszTörlés