2010. augusztus 8., vasárnap

A matrica

Szóval ezentúl teljes nevünk, ajtószámra pontos címünk legyen kiragasztva a kukára. Az Eszköz Kft. regisztrációs matricájának célja, hogy "a hulladékszállítási rendszer megfelelően ellenőrizhető legyen. (...) A hulladékszállítási díjat nem fizető ingatlanok kiszűrése válik lehetővé a matrica bevezetésével."

És ha én fizetem a havi 3025 Ft-ot (nem csekély összeg a közszolgáltatásért!), de nem szeretném a regisztrációs matricát kiragasztani? Ha nem kötök szerződést a kötelező közszolgáltatás igénybevételére, 30 ezer forintos büntetéssel sújthatnak, írja a kft. egy 2004-es önkormányzati rendeletre hivatkozva. No de kötöttem: X fő egy háztartásban, y literes kuka, heti n szállítás – az említett (egy éve vagy 150%-kal megemelt) összegért. A szerződésben matricáról szó sem volt.

Aztán hogy fogják ezentúl a szemétszállítást pl. a lakótelepeken megszervezni? Egy 20 lakásos ház konténerére 16 lakó kiragasztja a nevét, 4 renitens nem... A 4 lakó szemetét kiszedik és ott hagyják? Honnan tudják a kukások, hogy azok négyen nem fizetnek, vagy csak tiltakoznak a matricázás ellen? Vagy nem viszik el egyáltalán a kukát, pedig 16 ember szót fogadott? Netán arra ösztönzik a tizenhatokat, hogy figyeljék és jelentsék a négyeket?

És hogy oldják meg az ellenőrzést? Eddig volt az autóban a sofőr és egy vagy két másik ember, akik a kukákat ürítették. Felvesznek még egyet autónként – az ő dolga lesz a matricák kontrollálása? Vagy a két kukaürítőből az egyik csak ellenőrizni fog? Mennyire lassul le akkor az egész művelet? Vagy lesz majd néhány új irodista, s ők járják a terepet? S hogy csinálják? Fölírnak minden matricán szereplő nevet, aztán íróasztalnál összevetik a beérkezett befizetésekkel? Vagy eleve névsorral érkeznek, s a matrica alapján pipálnak? Matrica van, befizetés nincs – sima ügy. No de fordítva?

Aztán ha bebizonyosodik, hogy ez nem működik, lehet változtatni a koncepción. Mit szólnánk pl. ahhoz, hogy a szemétszállítás napján megadott időpontban a családból valakinek a kuka mellett kellene tartózkodnia, s az illetékes ellenőrzőnek bemutatni a csekket? A családtagok felváltva is elláthatják a feladatot. Vagy egy tömbházban meg lehetne bízni a közös képviselőt vagy egy mindig otthon tartózkodó nyugdíjast. Vagy ha már úgyis a panelproliknak kell vágni a közterületen a füvet, lehetne olyan szemétszállítási szerződést is kötni, hogy a szemetünk elszállítását is szervezzük meg egymás között – ez esetben a fűnyírók mintájára az Eszköz Kft. biztosítaná alkalmanként a kukásautót, a lakóközösség venné bele a gázolajat, s egy rátermett lakó vezethetné... A kft. telephelyén az illető befizetné az kukáskocsi használatára előre összeszedett pénzt, és máris kihajthat. Köztisztasági okokból természetesen kötelező minimum heti egyszer a szolgáltatást igénybe venni. És még számtalan ötletünk lehet arra, hogy egy közszolgáltató szervezet hogyan ellenőrizhetne hatékonyabban.

A kis herceg királya jut eszembe, aki mindenen uralkodik, és minden(ki) engedelmeskedik neki, mert tudja, hogy az engedelmesség feltétele, hogy parancsai ésszerűek legyenek.

("Amennyiben a számlázási adatokban változás történik, (pl.: lakcímváltozás) azt a szolgáltató felé 8 napon belül jelezni kell..." Rendben: ki fogom nyitni az ablakot, a szolgáltató irányába állok , és jelzek. De tisztázni kellene, hogy fehér vagy színes kendővel integessek-e, esetleg elég puszta kézzel, netán füstjeleket küldjek.)

4 megjegyzés:

  1. Nálunk egy matricát kell a kukára ragasztani, amelyen annyi van csak, hogy 120liter, és a szolgáltató postázza. Amikor úgy gondoltam, hogy most már csak 60 liter/hét, attól kezdve ilyen matricát küldtek. Nincs büntetéssel való fenyegetődzés, az igényelt szolgáltatás után kell fizetni, x literes kuka hetenként egyszeri ürítése. Vagyis normáliséknál, ez normálisan működik. Egy szolgáltató cég a hatályos jog szerint, csak teljesített és mérhető szolgáltatást számlázhat, egyébként fiktív számlázásnak minősül. Bírságolni egyáltalán nem bírságolhat, mert nem hatóság.

    VálaszTörlés
  2. "Egy szolgáltató cég a hatályos jog szerint, csak teljesített és mérhető szolgáltatást számlázhat,"

    Szerintem ez itt a lényeg. Mégis kifizettetik a teli-kuka díjat akkor is, ha csak félig van, vagy ki sem tesszük:(

    VálaszTörlés
  3. Normáliséknál. De Abszurdisztánban a normálisok minősülnek (khm.) renitensnek.

    VálaszTörlés
  4. Abszurdisztánban a lövöldözős tanárok, meg a tolvaj szarkák minősülnek.

    VálaszTörlés